16.9.2020

Flyplass

,

16.9.2020

Flyplass

,

17 år på samme arbeidsplass, og fortsatt full aktivitet

Hver dag, hele året gjennom, er Stangeland Maskin på oppdrag for Avinor på Stavanger lufthavn Sola. I 17 år har Arnfin Skadsem ledet arbeidet, og når Bjarte Løland Bråtveit får spørsmål om hva som er kjekkest med arbeidet på flyplassen, svarer han kontant: Folka!

Arnfin Skadsen avbildet i forbindelse med ny parkeringsplass etter brannen. Foto Tommy Ellingsen

Bjarte er maskinkjører, og med sin EW160E, en 16 tonns hjulgående gravemaskin fra Volvo er han mobil til å komme seg rundt over hele den 4,5 kvadratkilometer store flyplassen. Løland Bråtveit inngår i grunnstammen av mannskap som har fast opphold på flyplassen. Sammen med grunnarbeider Per Morten Sikveland, bas Einar Sele og driftsleder Skadsem leverer gjengen alt av tjenester innen forvaltning, drift og vedlikehold, vann og avløp, asfaltering – ja, alt som Avinor har behov for. Prosjektleder for Stangeland Maskin er Geir Birkeland. Arbeidet som skal utføres er som regel planlagt lang tid i forkant, og inngår  i de helhetlige, langsiktige planene, selv om det alltid dukker opp en drøss med adhocoppdrag.

De innvidde med sikkerhetsklarering får selvsagt også sin del av gode historier.

Arnfin Skadsem i dialog med maskinfører Bjarte Løland Bråtveit

Sprengstoff og litt flyhistorie

Arnfin smiler, og forteller med glimt i øyet den gangen i 2004 Stangeland Maskin ble hyret inn for å grave vekk tretten sprengstoffstrenger. Strengene var på 120 meter hver og var plassert under rullebanen under andre verdenskrig.

Han ler av det nå, men det er ganske absurd å høre ham fortelle om Stangeland- ansatte kun beskyttet av hjelm og vernesko, som stod for arbeidet med å grave frem dynamitten fordelt rundt på øst/vestbanen. Arbeidet ble observert på avstand av Forsvaret – i fullt bombeutstyr.

Midt i krysningen mellom begge rullebanene foregikk arbeidet, og det medførte at flyplassen ble stengt i over ett døgn. Det skjedde en helg, og var selvsagt varslet. Men ikke alle flyselskap fikk det med seg. Et charterfly fra Syden ble nektet  landingstillatelse, og ble omdirigert til Kjevik. Alle reisende ble fraktet til Sola med buss.

-Kjedelig for passasjerene, ler Arnfin.

Det ble gjort et nytt dynamittfunn under arbeid med nytt parkeringshus i 2014. Dette er snadder for historieinteresserte
Løland Bråtveit. Han har ventet i spenning på at det 63 år gamle Braathens-flyet DC-6B skulle hentes hjem til Sola, det siste av sitt
slag som ennå blir brukt i trafikk.

-Det var stiftelsen Flyhistorisk museum Sola som har sikret seg flyet som er brukt som brann- og transportfly i Anchorage, Alaska frem til nå, forklarer maskinføreren. Flyet ble forsinket både på grunn av høy dollar-kurs, men kom endelig heim til Sola 2. juni.

(du kan lese mer om flyet her)

-Jeg var på plass, sier Bjarte entusiastisk.

Kåre Todnem er Stangeland Maskin sin kontaktperson. Her står han sammen med Arnfin Skadsem og Einar Sele på toppen av rusegropa.

Rammeavtale

Stangeland Maskin har vært i aktivitet på flyplassen mer eller mindre siden Trygve lastet den ut med traktor og lesseapparat i 1959. De siste fjorten årene er samarbeidet formalisert med rammeavtaler, fordelt på to hovedentreprenører. Nå er det Risa og Stangeland Maskin som side om side drifter og bygger her. Mannen som siden 2014 har fordelt oppdragene 50/50 mellom Risa og
Stangeland, heter Kåre Todnem. Han er Fagansvarlig anlegg, ansatt av Avinor. Todnem kommer fra anleggsbransjen, og har lødd mye stein før han valgte å videreutdanne seg for å påta seg mer ansvar.

-Det er en fordel å ha bransjeerfaring, forteller Todnem. Skadsem nikker anerkjennende, og de er begge enig om at god dialog gjør
at de sammen kommer frem til effektive løsninger. Alle oppdrag under 1,5 million fordeles på rammekontraktene, beløp over går på minikonkurranser eller åpne anbud.

Bjarte og Dag Olav
Her laster Bjarte Løland Bråtveit masse som han har fjernet for å klargjøre for asfaltering. I lastebilen sitter Dag Olav Haga

Brannen

Selv om de fleste oppdragene er planlagt god tid i forvegen, var det ingen som kunne forutse hasteoppdraget da parkeringshuset
tok fyr 7. januar 2020. Maskinfører Bjarte hadde nettopp kommet hjem fra jobb da han ble oppringt av Skadsem med spørsmål om
å komme tilbake på jobb. Det er brann, og brannmannskapet trenger assistanse. Det skjer mye på kort tid, og 30 minutter etter telefonsamtalen ruller maskinfører Løland Bråtveit med sin EW160 inn bak brannsperringene.

-Klarer du å åpne opp for oss? Spørsmålet kommer fra brannmannskapet. Løland Bråtveit bekrefter at det kan han, men da vil han
ødelegge bygningen.

-Gi gass, var svaret jeg fikk, så jeg satte skuffa i bygningen, og åpnet opp, forklarer han.

Einar Sele har vært innom flyplassen med jevne mellomrom siden han startet som lærling for sju år siden. De to siste årene i den faste gjengen til Skadsem. Han gikk i gang med å lage vei inn til brannen slik at Nordic Crane Vest og betongbilen kom til. Fleksibilitet er nøkkelordet, og plutselig var det Sele, plassert i en personkorg, som ble løftet opp over toppen av den brannskadde
bygningen for sikring av løs taktekking. Etterpå ble det sprøytet betong på taket for å redusere faren for at løs taktekking skulle flagre avgårde med vinden.

-Det var skummelt, men tøft, svarer Sele mens han tenker tilbake på brannen. Kranen som løftet han var en Grove GMK 5130 med en bomlengde på 60 meter.

Det var behov for mer hjelp, og i løpet av 1,5 time var Langemann på plass. Det er en CAT340F med lang bom som når 22  høydemeter. Maskinfører Eivind Berge Bryne kobler til den hydrauliske klypa, og går i gang med å rive ned løse stålbiter fra bygningen.

-Det var for å sikre fasaden for løse gjenstander i frykt for at de skulle bli tatt av vinden, forklarer Sele.

Tidlig dagen etter var Arnfin og hans gjeng i gang med å legge om veiene. Skulder ved skulder i samarbeid med arbeidere fra Risa ble det etablert nye inn- og utkjøringer for å sikre trafikkavviklingen.

Einar Sele i ei personkorg, som ble løftet opp over toppen av den brannskadde bygningen. Kranen som løftet han var en Grove GMK 5130 med en bomlengde på 60 meter. Foto: Kåre Nodnem / Avinor

Hver dag – hele året

Arbeidet med å bygge ny parkeringsplass for ansatte og leiebiler ble vunnet på mini-konkurranse. Dagen etter tildeling av jobben, var utstyr og personell på plass. Arnfin smiler, som han ofte gjør, og sier:

-Ja, det kan vel kalles for en hastemobilisering, men vi vil jo stille opp, sier driftslederen som kjenner flyplassen som sin egen bakgård. Todnem nikker anerkjennende.

Stangeland Maskin har vært med på mye, og de siste seks årene er det asfaltert 500 mål på rullebaner og oppstillingsplasser,
det er lagt over 100 runde kantlyskummer, 10 kilometer med rør og 30 kilometer med trekkekabel, for å nevne noe.

-Dere er her hver eneste dag – hele året avslutter Todnem.

Her heiser kranfører Steffen Herland utleieriggen på plass da ny parkeringsplass etter brannen ble etablert. Steffen kjører en Grove GMK 300 som er en 300 tonns mobilkran. Bilutleie riggen er 10x25m og veier 50 tonn

Oppdragene i grove trekk

2001 Peling og grunnarbeid første etappe terminal utland
2003 Peling og grunnarbeid første etappe terminal innland
2005 Peling og grunnarbeid andre etappe utland
2006 Masseutskriftning del av øst/vest bane 800 meter
2007 Peling og grunnarbeid resten på innlandsterminalen
2008 Masseutskiftning for flyoppstilling gate 18-24
2010 Grunnarbeid for hotellet
2011 Peling, grunnarbeid og utomhus for parkeringshus trinn to
2013 Masseutskiftning og forlengelse 150 meter rullebane i sør
2014 Peling, grunnarbeid og utomhus for parkeringshus trinn tre
2015 Masseutskriftning av plattform i betong for fraktefly
2016 Stor VA grøft ø1400 Q-maks rør, ca 1 km med ekstremt lite fall
2017 Reasfaltering av øst/vest banen
2018 Rehabilitering av brannøvingsfelt

Artikkelen ble først publisert i Stangeland Magasinet nr 122 / Juni 2020

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.

10.1.2023

Gina og Marius lever drømmen som lærlinger

De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.

4.1.2023

Bærekraft og miljø

God planlegging gir mer effektiv transport og mindre utslipp

Et nytt og unikt system for transportplanlegging i Stangeland gir store besparelser. Færre kjørte kilometer, lavere belastning på veier og kjøretøy og ikke minst redusert utslipp gjør både miljø og økonomi til vinnere.

17.11.2022

Samfunnsansvar

Årets julegave til Fra offer til kriger

Hvert år deler Stangeland ut en julegave til lag, foreninger eller organisasjoner som gjør noe godt for andre – for samfunnet rundt seg. I år går julegaven til Fra offer til kriger.

10.10.2022

Bærekraft og miljø

Nytt og viktig steg på vei mot målet om å bli selvforsynt med energi

Stangeland investerer nærmere åtte millioner kroner i solcelleanlegg til anlegget på Soma. På sikt er målet å bli selvforsynt på energi.