14.4.2022

Folk og kompetanse

,

14.4.2022

Folk og kompetanse

,

For Rebekka er vegetarmat førstevalget

Å spise smart bidrar til bedre helse. Rebekka Nesse foretrekker vegetar, enten hun er hjemme, jobber overtid eller er ute med venner. 25-åringen synes det er positivt at Stangeland er opptatt av de ansattes helse. Alle kan gjøre litt mer for å komme i bedre form og forebygge skade og sykdom, mener hun.

Kroppsarbeid krever skikkelig energi, og Rebekka sørger for påfyll gjennom sunn mat og drikke.

Rebekka, opprinnelig fra Verdalen i Klepp og nå bosatt på Lye i Time, har jobbet i Stangeland siden 2016. Hun tok fagbrev som anleggsgartner i 2018. For henne handler arbeidsdagen mye om å være ute og i aktivitet.

Hun synes yrket er spennende, og at årene i bedriften har vært lærerike. Det beste er å jobbe med grøntområder som ofte er siste finpuss på et anlegg. Plantefelt og plenareal som skal ferdigstilles, for eksempel.

– Det er gøy å se sluttresultatet, og ekstra kjekt med alle de positive kommentarene fra folk som ser oss jobbe, sier hun.

En hverdag med fysisk tungt arbeid krever riktig drivstoff. 25-åringen er opptatt av å få i seg mest mulig grove kornprodukter og fiber, gjerne bestående av grønnsaker, belgvekster og frukt. Som tørstedrikk går det mest av vann. Energidrikk, som mange i hennes generasjon bøtter nedpå, forsøker hun å begrense.

Til middag har 25-åringen en klar prioritering.

– Om jeg får mulighet, velger jeg ofte kjøttfrie alternativer. For meg gir det mest mening med tanke på min egen kropp, og helse og miljø. I dag er det jo også slik at både dagligvarebutikker, kafeer og restauranter har et stadig bedre tilbud, både til vegetarianere og veganere. Det er mer akseptert og vanlig å velge slike alternativer, selv om folk i anleggsbransjen nok ikke er i flertall når det gjelder slike matvalg, smiler hun.

– Hva med kosthold blant venner og miljøet du vanker i?

– Søsteren min og kjæresten hennes er vegetarianere, og de har utvilsomt inspirert meg. Det som nok ellers har hatt størst innflytelse, var et år hvor jeg bodde på skoleinternat. Der hadde vi en kokk som laget varm vegetarmat til lunsj hver dag. Det ga bokstavelig talt mersmak. Men igjen, det handler først og fremst om god mat, og så er det en bonus å vite at den gjør deg godt.

Sier Rebekka, som likevel synes det er helt ok å skeie ut en og annen gang iblant. Det er vanene over tid som betyr noe, mener hun.

– Mat på jobb, hvordan sørger du for at den blir god?

– Jeg pleier å ha med egen matpakke, og der styrer jeg jo innholdet selv. Noe annet blir det med overtidsmat. For mange går det nok ofte i kjøttretter eller pizza. Det er et tankekors sett i forhold til helsekampanjen.

Og når arbeidsdagen er unnagjort, går gjerne turen ut i terrenget.

Selv om hun får brukt kroppen på jobb, prøver hun å være fysisk aktiv også i fritiden. Løping, fjelltur, en styrkeøkt nå og da og yoga er noe av det som holder henne i gang.

Et viktig punkt på hennes egen liste over det som gir god helse, er søvn. Den blir det nok noen ganger så som så med, medgir hun.

– Jeg trenger nok åtte timer hver natt. Det sier seg selv at det krever en viss disiplin når vekkeklokken ringer hver morgen i femtiden. Så her er det rom for forbedring, sier Rebekka Nesse.

Selv enkle tiltak gir bedre helse

Søvn, kosthold og ernæring, fysisk aktivitet og ergonomi samt rusmiddelbruk og spill. «Eg bryr meg» handler om god fysisk og mental helse blant de ansatte i Stangeland.  

Kampanjen ble lansert før sommeren i år. Målet er økt helsegevinst og forebygging av skader. Filosofien er klar: Skal folk ha det bra på jobb, må de ha det bra ellers i livet også.

– I anleggsbransjen har vi tradisjonelt sett ofte hatt fokus på slitasjeskader. Det er fortsatt en del tungt, fysisk arbeid, slik at forebygging er viktig. God helse handler imidlertid om mye mer. Det å spise sunt, sørge for at en får nok søvn, at det blir tid til fysisk aktivitet nå og da og at ikke rus og annen avhengighet styrer livet, er viktig for totalen. Ja, og så tilrettelegging av arbeidsplassen, ergonomi. Det er summen av det hele som teller, sier personalleder Mette Idland.

Et viktig mål for satsingen er å få folk som i dag gjør lite eller ingenting av smarte helsevalg til å strekke seg litt lenger for den gode sak. Det kan handle om enkle fysiske øvelser hjemme på stuegulvet, en kort gåtur hver kveld, noen oppskrifter på god, sunn mat som er lett å lage eller rett og slett å komme seg litt tidligere i seng.

– Selv enkle tiltak som alle kan gjøre, gir gode resultater. På sikt går du kan hende ned noen kilo, eller du kjenner at motbakken som var stri for noen måneder siden, nå er ganske lett. Noe av det viktigste er at helse skal være kjekt og motiverende, sier Mette Idland.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.9.2023

Ryfylke

Samfunnsansvar

Åpnet dørene for strandbuen: – Fantastisk kjekt

Lørdag 16. september inviterte Stangeland Maskin Ryfylke til åpen dag i Ryfylkevegen på Tau. Arrangementet ble en stor suksess.

1.9.2023

Folk og kompetanse

Vellykket fagdag på Kalberg: – Viktig for rekrutteringen

Fagdagen er blitt et av våre viktigste utstillingsvindu mot ungdommen - fremtidens anleggsarbeider. Fredag samlet vi elever og lærere på anleggsfag på Kalberg.

1.9.2023

Eiendom og investeringer

K. Volden Transport på Fitjar blir en del av Stangeland Gruppen

Stangeland Gruppen blir medeier i K. Volden Transport og styrker satsningen i Sunnhordaland.

29.6.2023

Bærekraft og miljø

Ett år med egne Ytre Miljø-folk: – Viktig at vi er i forkant

Våren 2022 ansatte Stangeland egne fagpersoner innen ytre miljø (YM), som en del av vår satsing på bærekraftig drift. YM-koordinator Kristine Helle Forsaa mener det er naturlig at det går i den retningen.

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.