Grønne velforeninger

28.1.2021

Anleggsgartner

,

Grønne velforeninger

28.1.2021

Anleggsgartner

,

Sola skinner, og det er en av disse klare høstdagene i midten av oktober. Temperaturen har nettopp krøpet ned mot frysepunktet på nattestid, og plenklipperne kan parkeres for sesongen. Det er likevel ennå mye som kan gjøres ute i hager og parkanlegg for å klargjøre områdene til våren.

Julie Sele i dialog med leder for vellaget Arvid Meland. Bak er Sindre Vignes og Oluf M. Brand.

En liten spasertur fra Kvadrat ligger Brattholen og Skjeneholen velforeninger. Her har anleggsgartneravdelingen i Stangeland hatt vedlikeholdsavtale i en årrekke. Ja, faktisk så lenge at beboer og leder for Brattholen velforening, Arvid Meland, ikke kan huske sist de hadde dugnad. Driftsleder i Stangeland Maskin, Dag Morten Gundersen, forteller at vedlikeholdsavtalene med de to velforeningene er henholdsvis 11 og 9 år.

Store områder skal forvaltes av anleggsgartnergjengen. Boboer Meland setter pris på at det brukes utstyr som er skånsomme mot plenen.

Meland, den pensjonerte IT-mannen, har bodd her siden 2004, og vært medlem av styret til Brattholen i tre år. Nå er han på befaring sammen med naboen, Sølvi Bjorland, og driftsleder Gundersen. Det er siste innspurt av hagesesongen 2020, og vellaget ønsker å gjøre et par forbedringer til neste år.

– Det er flere ting som er viktig for oss som bor her, sier Meland. Vi ønsker å opprettholde en viss standard på området. Det skal se velholdt og flott ut for trivselen sin del, og det bidrar positivt til at verdiene på boligene holder seg, sier han. Nabo Sølvi nikker anerkjennende. Fordelen med å sette ut gartnerarbeidet er de begge enig om.

– Vi som bor her bryr oss om uteområdet i ulik grad, og nå slipper vi dugnad, sier Meland. Prisen for vedlikeholdsavtalen med Stangeland er helt klart verdt hver ei krone, og gir oss en form for kontinuitet for uteområdet vårt, sier han.

Så snart gresset begynner å vokse på våren og frem til midten på oktober, kommer et fast arbeidslag fra Stangeland for å ta seg av grøntområdene. Da klippes plenen, hekkene klippes og fellesbed lukes.

Julie Sele og Sindre Vignes fjerner bringebærbusker og ugress slik at det kan legges stein i stedet for. Steinbedet gir en vedlikeholdsfri løsning og ser bra ut.

– Det er de samme arbeidsfolkene som kommer hver uke, sier Meland, og det gir en forutsigbarhet for oss som bor her. Hvorfor er det så relevant, kan man gjerne undre seg? Men for Meland og hans naboer innebærer det et kjent ansikt, et anerkjennende nikk og at kvaliteten er lik hver gang.

– Det er små hverdagslige ting, som for eksempel at de vet hvor de skal parkere, hvordan de prater til oss, sier han. I tillegg bruker de utstyr som ikke skader plenen eller etterlater seg kjørespor. Det er rutiner på oppgavene, og vi som bor her bruker ikke tid på verken å irritere oss eller å fortelle hva som skal gjøres.

Utstyret som Meland henviser til, er en beltegående flisekutter med wirefunksjon. Gummibeltene er skånsomme mot underlaget, og gjør at den kommer til i bratt, ulendt terreng. For å redusere kjøringen eller ved vanskelig tilkomst, brukes wiren. Nedsagede trær og greiner trekkes da fra vokstplassen bort til flisekutteren

I dag er Julie Sele, Sindre Vignes og Oluf M. Brandt på oppdrag som går ut over vanlig vedlikehold. Velforeningen vil nemlig gjøre noen grep for å redusere vedlikeholdsbehovet.

– Vi skal fjerne ei stripe med overgrodd bed, og erstatte det med kulestein, sier Julie. I tillegg skal et par trær langs en husvegg fjernes og trær beskjæres. Hun er begeistret for trærne.

– Det er sjelden vi ser Lind-tilia cordata på denne størrelse. Den har virkelig nådd sitt fulle potensial, mener hun. Nå skal trærne beskjæres og kronen løftes. Det vil slippe til mer lys og øke nytteverdien i treet som det estetiske, vindskjerming og at trærne gir liv til nyttige fugler og insekter. Trærne må heller ikke blir for dominerende, og skygge for mye. Grunnen til at noen av de flotte trærne må vike i denne omgang, er løv og grønske i takrenner og på husfasader. I tillegg drypper det sevje ned på parkerte
biler.

Trær skal trimmes og øke nyttverdien. Dette skal felles for å redusere løv og grønske i takrenner og på husfasader.

– Dere må komme for å gjennomgå SJA’en, sier Oluf. Han er klar til å sage ned første tre. Julie og Sindre skal stå vakt slik at publikum ikke kommer svinsende inn mens de jobber. Oluf forklarer oppgaven, og informerer hvor treet kommer til å falle. Julie og Sindre signerer den digitale Sikker Jobb Analysen (SJA), og arbeider starter.

Oluf M Brand i aksjon med å kappe treet etter det er felt.

Artikkelen ble først publisert i Stangeland Magasinet nr 123/desember 2020.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

20.5.2022

Eiendom og investeringer

Markeringa av første spadetak av påbygg

Startskuddet er gått! Nå starter arbeidet med å bygge 39 nye kontoret, 7 møterom, garderober og sykkelparkering. Tommy Stangeland gleder seg kanskje aller mest til drivhus og grønt utemiljø på taket.

– I hagen skal folk kunne møtes for å være kreative sammen, eller rett og slett bare ta en pause helt alene, sier han.

16.5.2022

Sponsorat

Eiendom og investeringer

Full fart i Sokndal, blir fartsfolkets nye drømmebane

I kupert terreng, gjennom 14 svinger og med en høydeforskjell på 23 meter, har fartsentusiaster over hele landet fått en ny lekeplass. En teknisk krevende bane, hvor det likevel er mulig å kjøre med høy hastighet, forteller Knut Christensen ved Motorcenter Norway i Sokndal.

10.5.2022

Folk og kompetanse

Kunnskap og god planlegging gir arbeidsro og kvalitet

Mekanikerne som kjørerservicevogn har hvert sitt spesialfelt, forteller koordinator Sven Egil Vølstad. Laget består av 10 medarbeidere, alle med hver sin unike kunnskap.

21.4.2022

Anleggstjenester

Bedre miljø og mer elvemusling i Fisteråna

Rene og klare bekker og vassdrag krever et økosystem som er friskt og som fungerer. Med en kapasitet til å rense 50 liter vann i døgnet er hver eneste elvemusling avgjørende for økomiljøet i norske vassdrag, blant dem Fisteråna. Bestanden av slike muslinger er imidlertid sterkt redusert de siste 100 årene, og en av årsakene er mindre fisk.

14.4.2022

Folk og kompetanse

For Rebekka er vegetarmat førstevalget

Å spise smart bidrar til bedre helse. Rebekka Nesse foretrekker vegetar, enten hun er hjemme, jobber overtid eller er ute med venner. 25-åringen synes det er positivt at Stangeland er opptatt av de ansattes helse. Alle kan gjøre litt mer for å komme i bedre form og forebygge skade og sykdom, mener hun.