Grønne velforeninger

28.1.2021

Anleggsgartner

,

Grønne velforeninger

28.1.2021

Anleggsgartner

,

Sola skinner, og det er en av disse klare høstdagene i midten av oktober. Temperaturen har nettopp krøpet ned mot frysepunktet på nattestid, og plenklipperne kan parkeres for sesongen. Det er likevel ennå mye som kan gjøres ute i hager og parkanlegg for å klargjøre områdene til våren.

Julie Sele i dialog med leder for vellaget Arvid Meland. Bak er Sindre Vignes og Oluf M. Brand.

En liten spasertur fra Kvadrat ligger Brattholen og Skjeneholen velforeninger. Her har anleggsgartneravdelingen i Stangeland hatt vedlikeholdsavtale i en årrekke. Ja, faktisk så lenge at beboer og leder for Brattholen velforening, Arvid Meland, ikke kan huske sist de hadde dugnad. Driftsleder i Stangeland Maskin, Dag Morten Gundersen, forteller at vedlikeholdsavtalene med de to velforeningene er henholdsvis 11 og 9 år.

Store områder skal forvaltes av anleggsgartnergjengen. Boboer Meland setter pris på at det brukes utstyr som er skånsomme mot plenen.

Meland, den pensjonerte IT-mannen, har bodd her siden 2004, og vært medlem av styret til Brattholen i tre år. Nå er han på befaring sammen med naboen, Sølvi Bjorland, og driftsleder Gundersen. Det er siste innspurt av hagesesongen 2020, og vellaget ønsker å gjøre et par forbedringer til neste år.

– Det er flere ting som er viktig for oss som bor her, sier Meland. Vi ønsker å opprettholde en viss standard på området. Det skal se velholdt og flott ut for trivselen sin del, og det bidrar positivt til at verdiene på boligene holder seg, sier han. Nabo Sølvi nikker anerkjennende. Fordelen med å sette ut gartnerarbeidet er de begge enig om.

– Vi som bor her bryr oss om uteområdet i ulik grad, og nå slipper vi dugnad, sier Meland. Prisen for vedlikeholdsavtalen med Stangeland er helt klart verdt hver ei krone, og gir oss en form for kontinuitet for uteområdet vårt, sier han.

Så snart gresset begynner å vokse på våren og frem til midten på oktober, kommer et fast arbeidslag fra Stangeland for å ta seg av grøntområdene. Da klippes plenen, hekkene klippes og fellesbed lukes.

Julie Sele og Sindre Vignes fjerner bringebærbusker og ugress slik at det kan legges stein i stedet for. Steinbedet gir en vedlikeholdsfri løsning og ser bra ut.

– Det er de samme arbeidsfolkene som kommer hver uke, sier Meland, og det gir en forutsigbarhet for oss som bor her. Hvorfor er det så relevant, kan man gjerne undre seg? Men for Meland og hans naboer innebærer det et kjent ansikt, et anerkjennende nikk og at kvaliteten er lik hver gang.

– Det er små hverdagslige ting, som for eksempel at de vet hvor de skal parkere, hvordan de prater til oss, sier han. I tillegg bruker de utstyr som ikke skader plenen eller etterlater seg kjørespor. Det er rutiner på oppgavene, og vi som bor her bruker ikke tid på verken å irritere oss eller å fortelle hva som skal gjøres.

Utstyret som Meland henviser til, er en beltegående flisekutter med wirefunksjon. Gummibeltene er skånsomme mot underlaget, og gjør at den kommer til i bratt, ulendt terreng. For å redusere kjøringen eller ved vanskelig tilkomst, brukes wiren. Nedsagede trær og greiner trekkes da fra vokstplassen bort til flisekutteren

I dag er Julie Sele, Sindre Vignes og Oluf M. Brandt på oppdrag som går ut over vanlig vedlikehold. Velforeningen vil nemlig gjøre noen grep for å redusere vedlikeholdsbehovet.

– Vi skal fjerne ei stripe med overgrodd bed, og erstatte det med kulestein, sier Julie. I tillegg skal et par trær langs en husvegg fjernes og trær beskjæres. Hun er begeistret for trærne.

– Det er sjelden vi ser Lind-tilia cordata på denne størrelse. Den har virkelig nådd sitt fulle potensial, mener hun. Nå skal trærne beskjæres og kronen løftes. Det vil slippe til mer lys og øke nytteverdien i treet som det estetiske, vindskjerming og at trærne gir liv til nyttige fugler og insekter. Trærne må heller ikke blir for dominerende, og skygge for mye. Grunnen til at noen av de flotte trærne må vike i denne omgang, er løv og grønske i takrenner og på husfasader. I tillegg drypper det sevje ned på parkerte
biler.

Trær skal trimmes og øke nyttverdien. Dette skal felles for å redusere løv og grønske i takrenner og på husfasader.

– Dere må komme for å gjennomgå SJA’en, sier Oluf. Han er klar til å sage ned første tre. Julie og Sindre skal stå vakt slik at publikum ikke kommer svinsende inn mens de jobber. Oluf forklarer oppgaven, og informerer hvor treet kommer til å falle. Julie og Sindre signerer den digitale Sikker Jobb Analysen (SJA), og arbeider starter.

Oluf M Brand i aksjon med å kappe treet etter det er felt.

Artikkelen ble først publisert i Stangeland Magasinet nr 123/desember 2020.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

2.10.2022

Pukkverk og ferdigvare

Grus er ikke bare grus

I laboratoriet til Einar og Marius er den viktigste jobben å sikre at alt av ferdigvarer har riktig kvalitet – alltid! Hver dag analyserer de produksjonen for å sikre at innholdet er i henhold til kravene.

8.11.2021

Anleggsmaskiner og utstyr

Storkontrakter og kjøp av kjøretøy for 100 mill kroner årlig

Stangelandgruppen inngår storkontrakt på tungekjøretøy, og vil i årene fremover fornye materiell for 100 millioner kroner årlig. Konsernet sikrer seg markedets mest moderne, effektive og miljøvennlige bilpark, og vil også være i front når storbilene for alvor tar steget over til mer miljøvennlige og bærekraftige alternativer.

22.10.2021

Anleggstjenester

Kontrakt til TT anlegg, skal være med på bygging av E39

TT Anlegg, den største maskinentreprenøren på Sørlandet, blir en del av storprosjektet E39 Lyngdal øst – Lyngdal vest. Selskapet har inngått en kontrakt med Stangeland verdt 200 millioner kroner.

20.10.2021

Anleggstjenester

Veg- og infrastruktur

Arbeidsfellesskapet Implenia Stangeland har signert med Nye Veier

Mandag 18. oktober ble kontrakten formelt signert mellom arbeidsfellesskapet Implenia Stangeland og byggherre Nye Veier. Onsdag var arbeidet i gang.

7.10.2021

Anleggstjenester

Boring og sprengning

Masseflytting

Nye fjellhaller sikrer fremtiden for miljøvennlig zinkproduksjon

Sammen med Kruse Smith bygger vi to fjellhaller, tunnel og veg for zinkverket Boliden i Odda. Det er bånn gass hele døgnet, perfekt for den som liker å jage tonn og kubikk, og for driftsleder Palmer som motiveres av å drive gode anlegg.