15.8.2021

Riving og miljøsanering

,

Innvendig riving og sanering

,

15.8.2021

Riving og miljøsanering

,

Innvendig riving og sanering

,

Klargjør rådhuset i Stavanger for rehabilitering

Arbeidet med rådhuset i Stavanger er i full gang. Også dette en fossilfri byggeplass. Bygget ligger midt i byen, tett på trafikken, og det er trangt innenfor byggegjerdet. Byggherre Stavanger kommune har et budsjett på 291 mill. kr, og verdien på vårt oppdrag er 7 mill.

Bergsprenger Steffen Torsteinsbø styrer riveroboten med stødig hånd.

Rådhuset ble bygget i 1962, og har en grunnflate på 6.000 m2. Det er mye historie i veggene, og nå nå er det klart for en massiv oppgradering. Stangeland Maskin har fått i oppdrag å klargjøre bygningmassen for rehabiliteringen.

Stavanger rådhus er tegnet av byarkitekt Jan Jæger og stod ferdig i 1962. Nå pågår en massiv rehabilitering.

– Strukturen i bygningen skal bestå, så vårt oppdrag er å sanere og rive alt innvendig, samt utvendig fasade. Til slutt står nesten bare bærekonstruksjonen igjen, sier Jørgen Evjen.

Prosjektleder Jørgen Evjen sammen med formann Traand Meland og driftsingeniør Glenn Time

Jørgen er prosjektleder for rivningsavdelingen. Den tidligere tømmermannen har rukket å fullføre «Teknikken», tatt en bachelor i byggkonstruksjon og kan skilte med en sivilingeniørgrad innen byggkonstruksjon. Han er bare 33 år gammel, men med både teoretisk og praktisk erfaring er det han som foretar befaring, priser og har ansvaret for arbeidet.

– Det er en fordel å følge hele prosessen. Det er også kjekt med denne type prosjekter som preger bybildet, og som vil bety mye for byen i fremtiden, sier han.

Rivearbeidet foregår innvendig, og det krever manpower, supplert med ulike hjelpemidler. Det rives, sages, brekkes ned, bit for bit, rom for rom. Materialene sorteres og kastes i containere, enten til destruksjon, gjenvinning eller til gjenbruk.

Mye av arbeidet er manuelt, og selv om det er gode hjelpemiddel er det mye fysisk arbeid i løpet av arbeidsdagen. Det liker grunnarbeider Hans Martin Aukland godt.

– Stavanger kommune er opptatt av gjenbruk av komponenter og materialer. Det er gjennomført en studie for å kartlegge potensialet for ombruk, sier Jørgen.

Eksempler på dette er teakdører, vinduer, møbler og lamper, for å nevne noe. Sammenlignet med resirkulering, som krever ny bearbeiding, er ombruk et mer miljøvennlig valg. Det er planer om at gammelt listverk skal brukes på nytt som spiler i takhimling.

Det er liten plass mellom byggegjerder og bygningen, og det er kun plass til to containere om gangen. Det krever god planlegging og en effektiv logistikk. 90 % av alt materiell sorteres på byggeplassen.

– Vi river rom for rom, og sorterer materiellet, før vi etter tur og orden får inn ulike containere, sier Traand Meland.

Traand Meland i dialog med Henric Wilhelm Berg

Han er formann, og tar med Jørgen og Glenn på en befaring. De prater seg gjennom rom for rom, noen så mørke at hodelyktene på hjelmen må tennes. Strømmen er borte, og i rommene hvor det ikke er arbeidslys, er daglyset den eneste lyskilden.

– Se der ja, sier Traand, egentlig til seg selv. Han fant noe materiell som han ikke vet hva er. Jørgen engasjerer seg, og de drøfter hva de kan være.

– Dette sendes til analyse, slik at vi vet hvordan vi skal håndtere det, sier Traand. F.eks. skal all asbest forsegles, og sendes til Svåheia.

Bygningsmateriell dokumenteres og sendes til analyse slik at Jørgen får utarbeidet gode miljøplaner.

Siden det er en fossil byggeplass, er alt av utstyret som benyttes elektrisk. Stangeland har hatt flere fossilfrie rivejobber, og begynner å få et godt utvalg i elektriske løsninger.

– Her bruker vi elektriske trillebårer og elektrisk riverobot. De sviver hele dagen, og lades på natten. Det funker helt topp, sier Traand.

Det er fort gjort å anta at de kuleste rivejobbene har store maskiner, hvor konstruksjonen rives med bulder og brak. Slik er det ikke her, og Traand synes det er spennende.

Talestolen skal selvsagt bevares, og ha sin rettmessige plass i det nye rådhuset. Med glimt i øyet, banker Traand inn nok en god dag med god drift.

– Jeg motiveres av å finne gode løsninger som gjør at vi tjener penger. Her er det trangt, og det krever planlegging sammen med mannskapet mitt. Det går godt med gode folk og god gang, sier han.

Rivejobben er ferdig høsten 2021, og i 2024 kan du besøke nytt rådhus i Stavanger.

Grunnarbeider Terje Kråkenes

Glenn Time er er rutinert TS-mann, og har gått fra rollen som prosjektutvikler til driftsingeniør i riveavdelingen. Her kommer han tett på drift og fagfolk, det liker han godt!

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.