16.10.2020

Bærekraft og miljø

,

Steinarbeid

,

16.10.2020

Bærekraft og miljø

,

Steinarbeid

,

Kortreist granitt fra Hellvik

Den finnes kun i Dalane. Og så på månen, da! Vi snakker faktisk om en unik og helt spesiell granitt, vakker stein som nå pryder utbyggingsområdene i Lervig, den nye bydelen i Stavanger. Å bruke nettopp denne steinen, slår to fluer i ett smekk. Råvaren er kortreist. Og hadde ikke noen sett syn på den, kunne den faktisk blitt kassert.

Margret Backman på befaring sammen med Østerhus ute på Lervig. De er godt fornøyd med resultatet, og slår av en prat om viktigheten med kortreiste produkter.

Steinen er av type anortositt. Det er bare i Dalane og på månen denne type stein finnes i så store menger, forklarer Jarle Borsheim, daglig leder i Borsheim AS. Det er Egersund Granitt som står for utvinning av digre blokker på 1.000 tonn. Blokkene eksporteres til Italia og foredles til eksklusive benkeplater. Det er høye krav til innhold av krystaller i steinen som er naturfarget, og kun 3-5 prosent av blokkene kan i utgangspunktet benyttes slik.

John Olaf Østerhus er prosjektleder i Stangeland Maskin, og ansvarlig for utbyggingen til Selvaag bolig i Lervig. Sammen med byggherre og prosjekterende Norconsult ved Margret Backman opprettet han dialog med Borsheim for å få på plass en lokal steinleverandør.

-Det er mange fordeler med lokal stein, sier Østerhus. For det første er den kortreist, noe som i seg selv reduserer CO2-utslipp. I tillegg drar vi nytte av råvarer som før ble betegnet som vrakstein, sier han og henviser til svinnet på 95 – 97 %. Det krever i seg selv lagringsplass, og gir ingen verdiskapning.

Her på Lervig er det lagt 19 linjer med stein. Til sammen er det 130 blokker med dimensjoner på 20x60x100 cm og 40x70x100 cm. Overflate er prikkhamret og 30 graders fas. Ronny Antbacka

Lokale produsenter gir også større grad av fleksibilitet for skreddersøm og leveringstiden går ned fra 5-7 måneder til 2-3 uker, sier Østerhus.

Norconsult var klar for norskprodusert granitt umiddelbart. Landskapsarkitekten Backman definerte hvordan overflaten skulle bearbeides, og utarbeidet tegninger ned til hver minste detalj.

-Godt forarbeid og detaljert beskrivelse av Backman, samt god kommunikasjon mellom alle parter sikret riktig kvalitet på sluttproduktet, sier John Olaf. Leverandører med produksjonsfasiliteter gir en hel byggebransje tilgang til lokale leverandører som nå øker sin kompetanse på foredling av stein.

-Vi satser på bruddet i Hellvik, og har planer om å investere i enda mer produksjonsutstyr, sier Borsheim som i dag har utstyr til å håndtere 45 tonn tunge blokker. Han legger ikke skjul på at han har som mål at satsingen gir flere lokale arbeidsplasser.

Her i bruddet til Egersund Granitt på Hellvik bearbeider Borsheim vrakstein etter uttak av de eksklusive steinblokkene Labrador Brown Pearl. Blokkene sages ned i mindre dimensjoner for videre bearbeiding.
De rette flatene du ser her er fjellet som er sagt ned ved hjelp av wiresag. Steinblokka som ligger på bakken skal nå deles ved hjelp av spesialutstyr på gravemaskinen.


Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.