4.8.2020

Stikning og trykktesting

,

4.8.2020

Stikning og trykktesting

,

Ser inn i fremtiden med ny teknologi

Stikningsavdelingen tar i bruk et nytt verktøy for oppmåling, planlegging og kontroll av prosjekter. Det gir gevinst både i tid, kostnad og kvalitet, både for Stangeland Maskin og kundene.

Eivind Steinnes og Rune Osen kalibrerer verktøyet og henter inn koordinatene for nøyaktig plassering på byggeplass.

Ved å kombinere virkeligheten med 3D-modeller, kan man stå hvor som helst på en byggeplass, eksempelvis sykehustomten på Ullandhaug, og sjekke på telefonen hvordan det vil se ut når eksempelvis rør eller bygg er på plass.

Første kunde i Rogaland

-Rune Osen er prosjektingeniør og med på å sikre at teknologien er oppdatert og funksjonell, sier Svenn- Rune Systad, leder for stikningsavdelingen i Stangeland Maskin. Osen og kollega Eivind Steinnes koordinerer alle aktiviteter tilknyttet digitale tegninger i verdens mest digitale prosjekt: SUS2023 (nytt sykehus i Stavanger). Erfaringen fra en 100 % digital byggeplass, gjorde at han så mulighetene i å investere i konseptet som går under navnet Trimle SiteVision.

-Da vi lanserte teknologien i september 2019 ble alle tjue tilgjengelige enheter solgt umiddelbart, og Stangeland Maskin var den første og eneste kunden vår i Rogaland, sier salgsingeniør Even Sellevoll i Norgeodesi som forhandler Trimble SiteVision. Sellevoll omtaler SiteVision som revolusjonerende på grunn av kombinasjonen 3D-modeller og virkeligheten, som på fagspråket heter AR (Augmented Reality).

Med Trimble site vision er det mulig å se alt av tegninger som er importert, satt i lys av virkeligheten.
Slik ser det ut når Osen ser inn i skjermen. Eivind Steinnes og Reimund Slåtto holder «liksom» rørene fra tegningen slik de skal plasseres.

Tegningene fortløpende i grøfta

Rune Osen er en solid fagmann, og det er lett å se at han blir entusiastisk av å fortelle om det nye verktøyet.

-Etter at tegningene  er importert, er det bare til å ta verktøyet med ut i felt og begynne arbeidet, forteller han. Han har likevel identifisert et par forbedringer av softwaren som slik sett blir stadig bedre.

På byggeplassene finnes det gjerne mange lag med vann-og avløpsrør under og i bygninger. På tradisjonelle 2D-tegninger ser man gjerne ikke rør- og betongkonflikter før man er godt i gang med arbeidet.

-Nå identifiserer vi umiddelbart hvordan design og konstruksjon passer sammen, og hvordan de passer inn i omgivelsene. Det
gagner alle involverte parter på tid, kost og kvaliteten, forteller Osen.

Svenn-Rune Systad setter pris på  at ansatte i Stangeland på tvers av avdelingene blir mest mulig selvstendige. Målet er at alle vet
hva de skal gjøre med å kombinere de digitale tegningene med virkeligheten.

-Det betyr at prosjektingeniørene frigjør tiden sin til annen verdiskapning i stedet for å bistå med tegninger, forklarer han og tror dette er starten på et paradigmeskifte for avdelingen sin.

Ved å kombinere virkeligheten med 3D-modeller, kan man stå hvor som helst på en byggeplass og sjekke på telefonen hvordan det vil se ut når eksempelvis rør eller bygg er på plass. Det gir umiddelbar kontroll på hvordan design og konstruksjon passer sammen, og hvordan de passer inn i omgivelsene.

Effektiv kommunikasjon sikrer leveransen

-Selvsagt er det ulike nivå på hvordan personer kan lese og forstå tegninger. Når vi kan bruke 3D-modeller satt inn i virkelige
omgivelser er det lettere å kommunisere både internt, med byggherre, entreprenører og andre interessenter som eksempelvis  presse og publikum. Dette sier prosjektingeniør Eivind Steinnes. Han forklarer at jo lettere alle parter bokstavelig talt ser bildet, desto mer vinner man i forhold til tid, kostnad og kvalitet.

Det fikk Osen, Steinnes og resten av prosjektteamet på SUS2023 erfare da alle personlige møter ble kansellert i forbindelse med koronakrisen.

-Vi deler bare telefonskjermen via Teams, så kan hvem som helst sitte på kontoret sitt og se det samme som vi ser, på samme måte som om alle hadde vært sammen ute på byggeplass. Ingen behov for reise gjør løsningen faktisk miljøvennlig også, avslutter Steinnes

Klikk her for å følge byggeprosessen via byggeplass kamera.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.