27.12.2021

Folk og kompetanse

,

27.12.2021

Folk og kompetanse

,

To års løp som trainee gir unik innsikt og bransjekunnskap

De senere års utvikling er ikke til å ta feil av. Oppdragsgiverne våre, spesielt de større, stiller stadig større krav til kompetanse. Det tar vi følgene av, og i dag satser vi tungt og bredt på den spisskompetanse markedet krever. Torgeir og Gunnvor har begge mastergrader, og er godt i gang som traineer i Stangeland.

Gunnvor Margrethe Skjørestad og Torgeir Fenne Vestly ved den kommende bussveien på Gausel. For begge har prosjektet vært starten på karrieren i Stangeland.

Det er fortsatt mørkt, det regner og er småsurt ute når Torgeir Fenne Vestly lukker døren bak seg på brakkekontoret og logger seg på PC-en denne høstmorgenen. Noen titalls meter unna er det kø av biler. Folk skal på jobb, og trafikken på den kommende bussveien på Gausel snegler seg av sted. Her gjelder det å smøre seg med tålmodighet, slik at folkene fra Stangeland får gjort jobben sin.

27 år gamle Torgeir er klar for en ny arbeidsdag i Stangeland Maskin. Det er også kollega Gunnvor Margrethe Skjørestad i nabokontoret. De to er traineer på bussveiprosjektet, og inne i et to år langt løp som vil gi dem mer kunnskap om Stangeland og de ulike fagfeltene i virksomheten.

Torgeir Fenne Vestly, opprinnelig fra Ålgård og bosatt på Gausel, har studert ved NTNU, og har en master i reservoargeologi fra Universitetet i Bergen. 5–6 års studier skulle egentlig ha munnet ut i en jobb innen olje og gass, men slik ble det ikke.

For geologi er mye mer enn det som skjer offshore. Kunnskapen er etterspurt også i entreprenørbransjen, og et av flere viktige fagområder i Stangeland. Så da selskapet søkte etter traineer, slo Torgeir til. Han var rask med en søknad, og jobben var hans.

– I løpet av to år skal vi innom flere områder. Gjennom erfaring med stikning, prosjekt, marked og drift får vi en ganske bred innsikt i det det jobbes med her. Opplegget er ideelt fordi jeg får sjekke ut hele virksomheten i Stangeland Maskin, ikke bare én avdeling. Dermed får jeg også mulighet til å satse på det jeg synes er det mest interessante på sikt, sier Torgeir, som for tiden jobber med stikning. En typisk arbeidsoppgave her kan være å måle inn og dokumentere vann og avløp, kabler eller annet.

Arbeidsdagen på bussveien på Gausel er fra 07.00 om morgenen til 15.00 på ettermiddagstid. Det passer ham godt, for – som han selv sier:

– Jeg jobber nok best om morgenen. Så desto tidligere i gang, desto bedre.

Klar for jobb denne dagen er også Gunnvor Margrethe Skjørestad. 25-åringen fra Sandnes er odelsjente, selv om driften på familiens gard er avviklet. Det gjorde det mulig for henne å følge drømmen, en master i geofag fra Universitetet i Oslo.  

Gunnvor var ferdig utdannet i sommer, og det gikk ikke mange ukene før hun fikk jobb. I likhet med Torgeir syntes hun det å være trainee innen bygg og anlegg var spennende. Med mulighet for erfaring fra ulike fagområder i løpet av de to neste årene blir det lettere å fokusere på hva hun vil jobbe med videre.

Joda, innrømmer hun. Hun er nok nerd, hun også. Spesialfeltet er geomorfologi, læren om hvordan jordens overflateformer er dannet. Hun synes også geomatikk, stikning og oppmåling er interessant.

Å jobbe med slikt krever kunnskap om realfag. Det har både Torgeir og Gunnvor. Og begge synes det er spennende å kombinere teori og praksis, det å kunne jobbe både inne og ute.

 

– Utdanningen min er en god bakgrunn for å arbeide med stikning, så kan hende er det der jeg ender opp. Alt i alt er det positivt å få innblikk i bygg og anlegg, sier hun.

Med noen måneders erfaring har de to unge medarbeiderne i Stangeland dannet seg et godt bilde av virksomheten og arbeidsmiljøet.

En flott bedrift, interessant og utfordrende jobb og gode kolleger. Stangeland leverer, slår Gunnvor og Torgeir fast.

Kunnskap vårt viktigste konkurransefortrinn

– De senere års utvikling er ikke til å ta feil av. Oppdragsgiverne våre, spesielt de større, stiller stadig større krav til kompetanse. Det tar vi følgene av, og i dag satser vi tungt og bredt på den spisskompetanse markedet krever.

Det sier anleggssjef Jan Erik Ånestad. Som overordnet ansvarlig for driften av Stangeland Maskins prosjekter er det hans jobb å sikre rett kunnskap i ethvert oppdrag.

– Vi tenker og jobber på to måter innen dette området. Det ene er å heve og tilpasse kompetansen hos våre ansatte. En jobb i Stangeland handler om å utvikle seg faglig gjennom hele karrieren. Derfor er det positivt at folk selv ønsker mer kunnskap. Det andre handler om å ansette nye folk, som gjerne har utdanning på ingeniør- eller masternivå. Det passer godt med en jobb innen anlegg og prosjektledelse, sier Ånestad.

Vår strategi er at Stangeland skal være et førstevalg, både for våre ansatte og for kundene, sier anleggsleder Jan Erik Ånestad.

I praksis hjelper Stangeland ledere til å komme seg i gang med videreutdanning. Det handler om å tilrettelegge jobben og arbeidsdagen slik at alt det praktiske fungerer. Å få en slik mulighet krever imidlertid motivasjon og innsats.

– Dette er først og fremst for dem som er klare til å yte det lille ekstra. Som utmerker seg, og som vil videre. Vår strategi er at Stangeland skal være et førstevalg, både for våre ansatte og for kundene. Da er det viktig å tenke helhet, slik at vi blir best på alle områder, sier Jan Erik Ånestad.

Vi søker nå etter nye traineer, du kan lese stillingsannonsen her

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.

10.1.2023

Gina og Marius lever drømmen som lærlinger

De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.

4.1.2023

Bærekraft og miljø

God planlegging gir mer effektiv transport og mindre utslipp

Et nytt og unikt system for transportplanlegging i Stangeland gir store besparelser. Færre kjørte kilometer, lavere belastning på veier og kjøretøy og ikke minst redusert utslipp gjør både miljø og økonomi til vinnere.

17.11.2022

Samfunnsansvar

Årets julegave til Fra offer til kriger

Hvert år deler Stangeland ut en julegave til lag, foreninger eller organisasjoner som gjør noe godt for andre – for samfunnet rundt seg. I år går julegaven til Fra offer til kriger.

10.10.2022

Bærekraft og miljø

Nytt og viktig steg på vei mot målet om å bli selvforsynt med energi

Stangeland investerer nærmere åtte millioner kroner i solcelleanlegg til anlegget på Soma. På sikt er målet å bli selvforsynt på energi.