2.9.2020

Private hager og uterom

,

2.9.2020

Private hager og uterom

,

Velkommen inn i edens have

Jeg ønsker meg en plass for rekreasjon og sosialt samvær med vennene mine. Jeg ønsker meg noe spennende, morsomt, uvanlig, mange farger, og minst mulig vedlikehold. Dette sa Knut Ragnar Karlsen da vår Frank Møller lurte på hva han ønsker seg. Resultatet ble Edens Have – Velkommen inn.

Knut Ragnar Karlsen nyter utsikten fra tak-terrassen. Hagen er en unik oase for rekreasjon og livsnytelse.

Vanse er et tettsted på Lista i Farsund kommune på Sørlandet. Mange av oss assosierer gjerne området med amerikansk kultur og den herlige, avslappa sørlandsstemningen. Det du kanskje ikke visste, er at Edens Have er plassert her.

I Edens Have finnes selvsagt Eva, men her finnes også 90 ulike blomster- og plantesorter, sildrene vann, granitt, skifer, betong, cortenstål og dansk elvesingel.

Trygt mellom bambus og hosta står Eva i "all sin prakt" - selvsagt med epletreet forlokkende rett ved. Karlsen selv skøyer og ler, og lar seg stadig forlokke.

Å kalle det for en hage er egentlig en fornærmelse, det er en park. Jeg var på forhånd forberedt på at det var en fare for hakeslepp, og synet som møtte meg var så gjennomført og stilig at jeg høyst sannsynlig måpte en smule.

-Vi er på det tredje året nå forteller Karlsen. En rask hoderegning sier meg at i 2018 var hagen ny. Plantene har hatt tid på seg til å slå røtter, blitt gjødslet og vokst seg kraftige og flotte. Det er juli når bildene er tatt, og i løpet av hele sesongen kommer det nye planter, nye farger og nye opplevelser for sansene.

90 ulike tre- og platesorter finnes i parken. Produktene i cortenstål er fra Moose Design og produsert i Egersund. Lokale leverandører er viktig for Karlsen.

På spørsmål om hvorfor det var Stangeland som fikk det ærefulle oppdraget med parken, er det relasjonen til Kjartan Lohne som fremheves. Lohne har i over 10 år bygget opp anleggsgartneravdelingen hos TS’en, og de to karene har en felles oppfatning av hva som er kvalitet og deilig estetikk.

I 2018 da da Lohne, og senere driftsleder Frank Møller satte i gang med arbeidet, så hagen slik ut.


Plutselig midt i ei klynge av grønt prydgress, skyter plutselig en rakettblomst ut.

-Det var deres Frank Møller som plantet den der ler Karlsen. Han hadde egentlig glemt det av, og syns det var en sprakende overraskelse da den oransje rakettblomsten kom opp blant alt det grønne. Det var slik han ville ha det, Karlsen da han fikk dialog med hjernen bak Edens Have, Frank Møller.

Hva ønsker du deg, spurte Frank? Svaret han fikk fra Karlsen var som følger:

-Jeg har ingen preferanser på planter, og jeg vil ha minst mulig vedlikehold. Jeg ønsker meg noe spennende, morsomt, uvanlig og mye farge. Jeg ønsker meg små sittegrupper og en arena hvor vennene mine vil kose seg. Når sola går ned i vest har jeg lyst å lene meg tilbake og nyte utsikten.

For Møller og hans team innebærer dette frie tøyler og skyhøye forventninger.

-Det ble altoppslukende forklarer Møller, og legger heller ikke skjul på at det var motiverende og ærefullt å få lov å realisere denne hagedrømmen.

Slik så det ut før planting.

Karlsen selv forlater hjemmet sitt tidlig mandag morgen, igjen står Frank Møller, Espen Damsgård, Kristian Goa og Tommy Berg Lian. Åtte timer senere parkerer anleggsbilen med de brede dekkene utenfor de brunbeiste huset. Karlsen er spent mens han småløper inn bak huset.

-Da jeg kom hjem begynte jeg å gråte! Det var overveldende og følelsesladet for meg å se hva som var opparbeidet den første dagen mens jeg var på jobb.

-Hele oppdraget er levert på kort tid, og det var ryddig og god atmosfære blant arbeidsgjengen. Jeg er skikkelig imponert over alle de fire som var hos meg.

Den ellers så skøyerartige Karlsen blir alvorlig.

-Jeg nyter hagen min hver eneste dag, og jeg er takknemlig for at dere forstod hva jeg ønsket meg avslutter Karlsen.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

8.8.2022

Anleggsgartner

Egen produksjon i hjertet av Stavanger

VID Stavanger samler utdanningstilbudene sine i Rogaland i et nytt undervisningsbygg på Kampen i Stavanger.

Stangeland Maskin har produsert blomsterkasser, benker og bidratt til et moderne utemiljø i det grønne parkområdet.

27.6.2022

Bærekraft og miljø

Transport

Større hengere, mindre utslipp pr. tonn

Etter initiativ fra bransjeorganisasjoner som Norges Lastebileier Forbund (NLF) og Norges Skogeierforbund, er flere vegstrekninger dimensjonert opp fra 50 til 60 tonns totalvekt. Større last betyr færre biler, færre kilometer kjørt og mindre utslipp av CO2.

24.6.2022

Folk og kompetanse

Lærlinguke 2022

Rekord mange lærlinger har hatt oppstart denne uka.

27 nye lærlinger hadde sin første arbeidsdag mandag 20. juni. Første dagen ble brukt på hovedkontoret på Soma.

15.6.2022

Folk og kompetanse

Bærekraft og miljø

Fikk en ny sjanse i Stangeland, nå ser han lyst på fremtiden

Han kjempet seg tilbake til et verdig liv, langt fra kriminalitet og utenforskap. Skjebnen har tatt en ny vending etter mange vonde år. I dag er Ørjan glad for at han fikk en ny sjanse i Stangeland Maskin.

9.6.2022

Folk og kompetanse

Jobb og utdanning hånd i hånd

Andreas (31)) og Tor Harald (37) var henholdsvis 16 og 17 år da de hadde sin første arbeidsdag i Stangeland. Så unge som de var, hadde de ikke hatt mye tid til skolegang. Det tar begge igjen så det holder, Andreas med en master i økonomi og ledelse og Tor Harald med fagbrev, det siste i brønnboring.