2.9.2020

Private hager og uterom

,

2.9.2020

Private hager og uterom

,

Velkommen inn i edens have

Jeg ønsker meg en plass for rekreasjon og sosialt samvær med vennene mine. Jeg ønsker meg noe spennende, morsomt, uvanlig, mange farger, og minst mulig vedlikehold. Dette sa Knut Ragnar Karlsen da vår Frank Møller lurte på hva han ønsker seg. Resultatet ble Edens Have – Velkommen inn.

Knut Ragnar Karlsen nyter utsikten fra tak-terrassen. Hagen er en unik oase for rekreasjon og livsnytelse.

Vanse er et tettsted på Lista i Farsund kommune på Sørlandet. Mange av oss assosierer gjerne området med amerikansk kultur og den herlige, avslappa sørlandsstemningen. Det du kanskje ikke visste, er at Edens Have er plassert her.

I Edens Have finnes selvsagt Eva, men her finnes også 90 ulike blomster- og plantesorter, sildrene vann, granitt, skifer, betong, cortenstål og dansk elvesingel.

Trygt mellom bambus og hosta står Eva i "all sin prakt" - selvsagt med epletreet forlokkende rett ved. Karlsen selv skøyer og ler, og lar seg stadig forlokke.

Å kalle det for en hage er egentlig en fornærmelse, det er en park. Jeg var på forhånd forberedt på at det var en fare for hakeslepp, og synet som møtte meg var så gjennomført og stilig at jeg høyst sannsynlig måpte en smule.

-Vi er på det tredje året nå forteller Karlsen. En rask hoderegning sier meg at i 2018 var hagen ny. Plantene har hatt tid på seg til å slå røtter, blitt gjødslet og vokst seg kraftige og flotte. Det er juli når bildene er tatt, og i løpet av hele sesongen kommer det nye planter, nye farger og nye opplevelser for sansene.

90 ulike tre- og platesorter finnes i parken. Produktene i cortenstål er fra Moose Design og produsert i Egersund. Lokale leverandører er viktig for Karlsen.

På spørsmål om hvorfor det var Stangeland som fikk det ærefulle oppdraget med parken, er det relasjonen til Kjartan Lohne som fremheves. Lohne har i over 10 år bygget opp anleggsgartneravdelingen hos TS’en, og de to karene har en felles oppfatning av hva som er kvalitet og deilig estetikk.

I 2018 da da Lohne, og senere driftsleder Frank Møller satte i gang med arbeidet, så hagen slik ut.


Plutselig midt i ei klynge av grønt prydgress, skyter plutselig en rakettblomst ut.

-Det var deres Frank Møller som plantet den der ler Karlsen. Han hadde egentlig glemt det av, og syns det var en sprakende overraskelse da den oransje rakettblomsten kom opp blant alt det grønne. Det var slik han ville ha det, Karlsen da han fikk dialog med hjernen bak Edens Have, Frank Møller.

Hva ønsker du deg, spurte Frank? Svaret han fikk fra Karlsen var som følger:

-Jeg har ingen preferanser på planter, og jeg vil ha minst mulig vedlikehold. Jeg ønsker meg noe spennende, morsomt, uvanlig og mye farge. Jeg ønsker meg små sittegrupper og en arena hvor vennene mine vil kose seg. Når sola går ned i vest har jeg lyst å lene meg tilbake og nyte utsikten.

For Møller og hans team innebærer dette frie tøyler og skyhøye forventninger.

-Det ble altoppslukende forklarer Møller, og legger heller ikke skjul på at det var motiverende og ærefullt å få lov å realisere denne hagedrømmen.

Slik så det ut før planting.

Karlsen selv forlater hjemmet sitt tidlig mandag morgen, igjen står Frank Møller, Espen Damsgård, Kristian Goa og Tommy Berg Lian. Åtte timer senere parkerer anleggsbilen med de brede dekkene utenfor de brunbeiste huset. Karlsen er spent mens han småløper inn bak huset.

-Da jeg kom hjem begynte jeg å gråte! Det var overveldende og følelsesladet for meg å se hva som var opparbeidet den første dagen mens jeg var på jobb.

-Hele oppdraget er levert på kort tid, og det var ryddig og god atmosfære blant arbeidsgjengen. Jeg er skikkelig imponert over alle de fire som var hos meg.

Den ellers så skøyerartige Karlsen blir alvorlig.

-Jeg nyter hagen min hver eneste dag, og jeg er takknemlig for at dere forstod hva jeg ønsket meg avslutter Karlsen.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.

10.1.2023

Gina og Marius lever drømmen som lærlinger

De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.

4.1.2023

Bærekraft og miljø

God planlegging gir mer effektiv transport og mindre utslipp

Et nytt og unikt system for transportplanlegging i Stangeland gir store besparelser. Færre kjørte kilometer, lavere belastning på veier og kjøretøy og ikke minst redusert utslipp gjør både miljø og økonomi til vinnere.

17.11.2022

Samfunnsansvar

Årets julegave til Fra offer til kriger

Hvert år deler Stangeland ut en julegave til lag, foreninger eller organisasjoner som gjør noe godt for andre – for samfunnet rundt seg. I år går julegaven til Fra offer til kriger.

10.10.2022

Bærekraft og miljø

Nytt og viktig steg på vei mot målet om å bli selvforsynt med energi

Stangeland investerer nærmere åtte millioner kroner i solcelleanlegg til anlegget på Soma. På sikt er målet å bli selvforsynt på energi.