Velkommen inn i edens have

2.9.2020

Private hager og uterom

,

Velkommen inn i edens have

2.9.2020

Private hager og uterom

,

Jeg ønsker meg en plass for rekreasjon og sosialt samvær med vennene mine. Jeg ønsker meg noe spennende, morsomt, uvanlig, mange farger, og minst mulig vedlikehold. Dette sa Knut Ragnar Karlsen da vår Frank Møller lurte på hva han ønsker seg. Resultatet ble Edens Have – Velkommen inn.

Knut Ragnar Karlsen nyter utsikten fra tak-terrassen. Hagen er en unik oase for rekreasjon og livsnytelse.

Vanse er et tettsted på Lista i Farsund kommune på Sørlandet. Mange av oss assosierer gjerne området med amerikansk kultur og den herlige, avslappa sørlandsstemningen. Det du kanskje ikke visste, er at Edens Have er plassert her.

I Edens Have finnes selvsagt Eva, men her finnes også 90 ulike blomster- og plantesorter, sildrene vann, granitt, skifer, betong, cortenstål og dansk elvesingel.

Trygt mellom bambus og hosta står Eva i "all sin prakt" - selvsagt med epletreet forlokkende rett ved. Karlsen selv skøyer og ler, og lar seg stadig forlokke.

Å kalle det for en hage er egentlig en fornærmelse, det er en park. Jeg var på forhånd forberedt på at det var en fare for hakeslepp, og synet som møtte meg var så gjennomført og stilig at jeg høyst sannsynlig måpte en smule.

-Vi er på det tredje året nå forteller Karlsen. En rask hoderegning sier meg at i 2018 var hagen ny. Plantene har hatt tid på seg til å slå røtter, blitt gjødslet og vokst seg kraftige og flotte. Det er juli når bildene er tatt, og i løpet av hele sesongen kommer det nye planter, nye farger og nye opplevelser for sansene.

90 ulike tre- og platesorter finnes i parken. Produktene i cortenstål er fra Moose Design og produsert i Egersund. Lokale leverandører er viktig for Karlsen.

På spørsmål om hvorfor det var Stangeland som fikk det ærefulle oppdraget med parken, er det relasjonen til Kjartan Lohne som fremheves. Lohne har i over 10 år bygget opp anleggsgartneravdelingen hos TS’en, og de to karene har en felles oppfatning av hva som er kvalitet og deilig estetikk.

I 2018 da da Lohne, og senere driftsleder Frank Møller satte i gang med arbeidet, så hagen slik ut.


Plutselig midt i ei klynge av grønt prydgress, skyter plutselig en rakettblomst ut.

-Det var deres Frank Møller som plantet den der ler Karlsen. Han hadde egentlig glemt det av, og syns det var en sprakende overraskelse da den oransje rakettblomsten kom opp blant alt det grønne. Det var slik han ville ha det, Karlsen da han fikk dialog med hjernen bak Edens Have, Frank Møller.

Hva ønsker du deg, spurte Frank? Svaret han fikk fra Karlsen var som følger:

-Jeg har ingen preferanser på planter, og jeg vil ha minst mulig vedlikehold. Jeg ønsker meg noe spennende, morsomt, uvanlig og mye farge. Jeg ønsker meg små sittegrupper og en arena hvor vennene mine vil kose seg. Når sola går ned i vest har jeg lyst å lene meg tilbake og nyte utsikten.

For Møller og hans team innebærer dette frie tøyler og skyhøye forventninger.

-Det ble altoppslukende forklarer Møller, og legger heller ikke skjul på at det var motiverende og ærefullt å få lov å realisere denne hagedrømmen.

Slik så det ut før planting.

Karlsen selv forlater hjemmet sitt tidlig mandag morgen, igjen står Frank Møller, Espen Damsgård, Kristian Goa og Tommy Berg Lian. Åtte timer senere parkerer anleggsbilen med de brede dekkene utenfor de brunbeiste huset. Karlsen er spent mens han småløper inn bak huset.

-Da jeg kom hjem begynte jeg å gråte! Det var overveldende og følelsesladet for meg å se hva som var opparbeidet den første dagen mens jeg var på jobb.

-Hele oppdraget er levert på kort tid, og det var ryddig og god atmosfære blant arbeidsgjengen. Jeg er skikkelig imponert over alle de fire som var hos meg.

Den ellers så skøyerartige Karlsen blir alvorlig.

-Jeg nyter hagen min hver eneste dag, og jeg er takknemlig for at dere forstod hva jeg ønsket meg avslutter Karlsen.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

20.5.2022

Eiendom og investeringer

Markeringa av første spadetak av påbygg

Startskuddet er gått! Nå starter arbeidet med å bygge 39 nye kontoret, 7 møterom, garderober og sykkelparkering. Tommy Stangeland gleder seg kanskje aller mest til drivhus og grønt utemiljø på taket.

– I hagen skal folk kunne møtes for å være kreative sammen, eller rett og slett bare ta en pause helt alene, sier han.

16.5.2022

Sponsorat

Eiendom og investeringer

Full fart i Sokndal, blir fartsfolkets nye drømmebane

I kupert terreng, gjennom 14 svinger og med en høydeforskjell på 23 meter, har fartsentusiaster over hele landet fått en ny lekeplass. En teknisk krevende bane, hvor det likevel er mulig å kjøre med høy hastighet, forteller Knut Christensen ved Motorcenter Norway i Sokndal.

10.5.2022

Folk og kompetanse

Kunnskap og god planlegging gir arbeidsro og kvalitet

Mekanikerne som kjørerservicevogn har hvert sitt spesialfelt, forteller koordinator Sven Egil Vølstad. Laget består av 10 medarbeidere, alle med hver sin unike kunnskap.

21.4.2022

Anleggstjenester

Bedre miljø og mer elvemusling i Fisteråna

Rene og klare bekker og vassdrag krever et økosystem som er friskt og som fungerer. Med en kapasitet til å rense 50 liter vann i døgnet er hver eneste elvemusling avgjørende for økomiljøet i norske vassdrag, blant dem Fisteråna. Bestanden av slike muslinger er imidlertid sterkt redusert de siste 100 årene, og en av årsakene er mindre fisk.

14.4.2022

Folk og kompetanse

For Rebekka er vegetarmat førstevalget

Å spise smart bidrar til bedre helse. Rebekka Nesse foretrekker vegetar, enten hun er hjemme, jobber overtid eller er ute med venner. 25-åringen synes det er positivt at Stangeland er opptatt av de ansattes helse. Alle kan gjøre litt mer for å komme i bedre form og forebygge skade og sykdom, mener hun.