1.9.2023

Folk og kompetanse

,

1.9.2023

Folk og kompetanse

,

Vellykket fagdag på Kalberg: – Viktig for rekrutteringen

Fagdagen er blitt et av våre viktigste utstillingsvindu mot ungdommen - fremtidens anleggsarbeider. Fredag samlet vi elever og lærere på anleggsfag på Kalberg.

Elever på anleggsfag i regionen, ikke minst lærerne, var invitert til Kalberg fredag. Der fikk de møte både Stangeland og flere av våre leverandører.

195 elever på anleggsfag var invitert til fredagens fagdag på Kalberg. Under årets arrangement kunne besøkende se både gravemaskiner, hjullastere, lastebiler og mindre utstyr. Stangelands Brøyt-samling var selvfølgelig på plass, det samme var splitter nye elektriske anleggsmaskiner - for eksempel en hjullaster som knapt lager mer lyd enn en Tesla mens den står på «tomgang».

For Stangeland er fagdagen et viktig utstillingsvindu for ungdommen - fremtidens anleggsarbeider. Dermed er det naturlig at vår lærlingkoordinator Kristian Østråt står sentralt i planlegging, rigging og gjennomføring av arrangementet.

– Fagdagen gjør at vi får invitere inn skoleungdom, potensielle arbeidstakere i anleggsbransjen og transportbransjen. Vi har invitert inn videregående skoler, elever på anleggsteknikk og transport og logistikk. Vi får vist firmaet vårt fram for de, i tillegg er bransjen her med utstyr for å vise hvilke muligheter som finnes om de satser på anlegg, forteller Kristian.

Kristian Østråt er lærlingkoordinator i Stangeland Maskin.

Som en del av rekrutteringsstrategien er fagdagen naturlig nok viktig for oss.

– For oss er dette veldig viktig. Dette er eneste gangen vi greier å samle så mange på en plass, vise så mye av oss selv på så kort tid. Det krever mye planlegging og jobb før det er klart, men til nå har det kun vært positive tilbakemeldinger. Det forteller oss at vi har fått det til, at hvert minutt brukt på det har vært verdt det. Om vi greier å få inn en del ungdom som har sett hva vi holder på med og som har blitt fristet, så er det en bonus, sier Kristian.

Ifølge lærlingkoordinatoren skapes det allerede under fagdagen gode relasjoner og kontakt med fremtidige lærlinger. Håpet er naturligvis at vi en dag ser flere av disse i Stangeland-uniformen. I dette spiller inneværende kull med lærlinger en viktig rolle.

– Årets lærlinger, 16 stykker, har vært med på alt fra rigging til å være med på arrangementet. Oppgaven deres har vært å få ting til å se fint ut. Ryddig. Men de tar også imot elever og andre for å vise hva vi har å tilby. Mange kjenner hverandre fra før, det ser vi. De er nok den viktigste brikken oppi det hele, de greier å knytte seg enda bedre til ungdommen enn vi litt eldre gjør. Ungdommen fenger hverandre og drøser godt i lag. Jobben lærlingene gjør her er veldig viktig, viktigere enn de kanskje tror, forklarer Kristian.

– Viktig å ta seg tid til ungdommen

For Hella Maskin står Ingvar Undheim på stand. Han viser frem utstyr for maskinstyring, og noe av dette styres med en typisk spillkontroll. Dette vekker forståelig nok interessen hos flere av ungdommen.

– Playstation-generasjonen som enkelte snakker litt ned, når de kommer til gravemaskiner med rototilt og lignende så er de så vant med å få informasjonen inn og agere med hendene, de tar det rett og slett ganske fort, sier han.

Han er klar på at det er nettopp ungdommen som er fremtiden, også for anleggsbransjen.

– Det er ungdommen som skal jobbe med våre produkter. Det handler om å skape en liten gnist hos ungdommen for det vi holder på med, vi som jobber med teknologi og maskinstyring. Vi håper å gi dem en interesse for det, at de skal se hvilke muligheter som finnes utover å «bare» kjøre gravemaskin eller være håndmann. Teknologien er kommet inn i hele anleggsbransjen, så det å få vise frem mulighetene er veldig spennende, sier Ingvar.

Ingvar Undheim representerer Hella Maskin AS under fagdagen på Kalberg.

Også han som leverandør av utstyr er opptatt av å skape relasjoner tidlig med fremtidens anleggsarbeidere.

– De får er fjes å knytte oss til, det blir mindre farlig når de treffer oss igjen ute på anleggene. Det må vi bruke for hva det er verdt. Å ha et ansikt på noen du har snakket med ufarliggjør kontakten, og det er noe av det viktigste med relasjonsbygging synes vi, sier Ingvar.

Å få delta på fagdagen på Kalberg er dermed noe som verdsettes.

– Vi synes det er kjempekjekt å få være med på dette. Vi bærer goder av dette alle sammen, det er det som er så kjekt. Så er det selvfølgelig kjekt å få satt av tid til ungdommen. Hvis vi ikke gjør det så er det ingen av dem som vil inn i bransjen vår heller, poengterer han.


Vellykket arrangement

Idet arrangementet nærmer seg halvveis, i hvert fall for fredagen, trenger også solen gjennom tåken som ligger over Kalberg denne fredagen. Med slike rammer blir det ekstra kjekt å nyte lyden av anleggsmaskiner og kjenne lukten fra grillene i full sving. Lærlingkoordinator Kristian er godt fornøyd med fredagens arrangement.

– Det er alltid en god følelse når ting fungerer, når du ser folk smiler. De får i grunnen gjøre akkurat så de vil her i dag, alle de vi har hatt i arbeid finner sin plass og tar sin oppgave på strak arm, tar sitt ansvar. Det viser at vi får til et samhold, og det gjør at det blir vellykket. Det er ekstremt kjekt å se. Det er mye som skal på plass, og noe blir kanskje ikke helt som forventet og man må snu seg om. Men sånn er det i anleggsbransjen. Dette har fungert veldig bra i mine øyne, avslutter Kristian.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.