6.11.2020

Energi og kraftanlegg

,

6.11.2020

Energi og kraftanlegg

,

Bratt, vått og krevende terreng, men snart nytt vannkraftanlegg

I Svandalen, rett vest av Sauda skisenter, bygger Fossberg Kraft nytt anlegg for vannkraft. Stangeland Maskin har totalentreprise på rørlegging, grunn- og betongarbeid samt overbygg på det nye anlegget.

Stri strøm, vått og utfordrende. Her er Kenneth Hodne med sin CAT330 midt i elva.

Det er et bratt og røft terreng, hvor rør legges i strie elveoverganger, forklarer prosjektleder Sigbjørn Tveiten, som sammen med anleggsleder Egil Thorbjørnsen leder arbeidet på vegne av Stangeland. De har med seg driftsleder Kenneth Hodne som styrer arbeidet i felt.

Det er totalt 2000 meter med rørgater og fire betongkonstruksjoner bestående av kraftstasjon, bekkoverføring/krysning, fangdam og inntakshus tilknyttet dammen.

Energi tilsvarende 400 eneboliger

Ifølge NVE finnes det i dag 408 konsesjoner for vannkraft som ennå ikke er utbygd, og det er en konsesjon fra 2014 som gir tillatelse til å bygge ut Svandalen. Når anlegget står ferdig, er det installert effekt av anlegget på 3,1 MW. Årsproduksjon forventes å være lik 9,1 GWh, nok til å dekke energibehovet til omtrent 400 eneboliger.

Oppstart på prosjektet var oktober 2019, og planen er at anlegget skal være i drift november 2020.

Vannet i Svandalselva navigerer i terrenget via flere bekker. For å samle vannet i en felles fangdam, føres vannet fra en sidebekk gjennom et trykkløst ø400 rør på 500 meter. Fra fangdammen går det en rørtrase på cirka 1550 meter med vekselvis GRP -og Duktile Ø 900 trykkrør. Via røret føres vannet ned til kraftstasjonen, hvor den mekaniske energien omdannes til elektrisk energi.

-I bunnen av anlegget, nede ved skitrekket, plasseres kraftstasjonen, sier Sigbjørn Tveiten. På den måten vil fallet i Svandalselva på 202 meter bli nyttet i produksjonen.

Bak fra venstre er representant fra Brødrene Dahl, Glenn Marius Monsen er stikker i Stangeland Maskin, Svein Egil Heimvik er prosjektleder i Fossberg Kraft. Martin Stokkeland, Tom Kristian Hagen og Egil Årsland (ryggen til) er alle fra Stangeland Maskin.

Miljøfokus

Det er ikke vei helt opp til inntaket. Dermed må det bygges midlertidig anleggsvei. Både byggherre og Stangeland Maskin er opptatt av minst mulig fotavtrykk. Mens arbeidet pågår og etter ferdigstillelse, er det fokus på miljø. Alt arbeid foregår innenfor anleggsgrensa på 30 meter, og stedlig masse er sideflyttet og ligger i ranker langs traseen.

-All masse tilbakeføres når vi er ferdige. Vegetasjonen vil fremstå som opprinnelig når gras, lyng og tre slår røtter, sier Egil Thorbjørnsen.

Kontrakten har en verdi på 17 millioner og sysselsetter 6 personer.

Saken ble først publisert i Stangeland Magasinet nr 122 – sommeren 2020

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.