2.8.2021

Anleggsgartner

,

Anleggstjenester

,

2.8.2021

Anleggsgartner

,

Anleggstjenester

,

Egil er en del av bybildet i Stavanger

Stolthet, drivkraft og tillit er ord som beskriver Egil Skjeie godt. Siden 1995 har han «potla» på i Stavanger sentrum med infrastruktur og grunnarbeid for næringsbygg, boliger – ja, det er til og med blitt til helt nye bydeler.

Telefonen til Egil ringer i ett sett i løpet av dagen, men når han parkere bilen hjemme på Hundvåg for kvelden, skrus telefonen av. Her er han ved Valbergtårnet midt i byen.

Som mange andre i Stangeland har han gått gradene fra håndmann, bas og formann til driftsleder, som han er i dag. Han har gått på skole sammen med Kjell Arild Egeland, som er transportsjef i Stangeland, og det var relasjonen mellom de to som i 1995 gjorde at Egil startet i samme selskap. Han hadde da i flere år spadd grøfter for statseide Televerket, som samme år ble privatisert og ble til Telenor.

– Jeg startet karrieren min hos Gangenes Maskin på Rennesøy, men ble selvstendig næringsdrivende i 1989. Det ble mange småoppdrag, og tilfeldigheter gjorde at jeg fikk mye oppdrag av daværende Televerket, sier Egil.

Tomter, lekeplasser, parkanlegg, veg og utallige kilometer med rør under bakken.

Han mimrer tilbake til en annerledes tid, hvor det ikke ble brukt gravemaskiner, men rå muskelkraft, til grøftearbeidet. Det er jo ikke så lenge siden, og det er litt av en utvikling han har vært med på. Han spadde først på meterpris, siden på timebetaling.

– Det hadde jo aldri skjedd i dag, ler han.

Kulturaksen ved Tou scene

Ned langs hele kulturaksen fra Ostehuset og ned til Tau park er det opparbeidet veg, park og fylling av molo. På søndagene tar gjerne Egil og fruen seg en tur fra Lervig til kulturhuset i vestre bygdel.

Egil er fra et gardsbruk på Hundvåg, hvor han er født og oppvokst, og fortsatt bor sammen med fruen Åse Hilde. De har tre barn, og har nylig fått sitt første barnebarn. Her har han drevet med poteter, høy og slaktekylling, aktiviteter som har passet godt med anleggsjobben. Gardsdriften er nedlagt, og området er utbygd til bolig. Egil har fortsatt mye å gjøre på fritiden, da jobbes det hjemme. Han er en praktiker som liker å holde på med noe.

– Jeg har 2,5 mål med hage som jeg liker å holde i orden, og eiendommene krever vedlikehold, sier han.

Formet under Bjørn

Det er mai 1995, og Egil har sin første arbeidsdag som håndmann i Stangeland under vingene til daværende prosjektleder Bjørn Solvig. Under Bjørn og hans formenn ble Egil formet, og han trekker spesielt frem Kristian Røyneberg og John Magne Fotland som gode rollemodeller han lærte mye av.

– Alle tok godt imot meg, og Bjørn ga meg tidlig ansvar, minnes han.

Bjørn er kontant i svaret sitt på spørsmål om hva han syns om Egil:

– Han er en kollega som jeg alltid har stolt på, pliktoppfyllende og som regel i godt humør. Rett og slett en gjennomsyra kjernekar, sier han.
Egil har flere pågående prosjekter, og her står han på Siriskjær, og ser over på Lervig brygge. Deler av området er sjøfylling av Ryfastutbyggingen.

Ganske morsomt at Bjørn helt uoppfordret sier at Egil har utviklet seg til å bli en spesialist på Stavanger sentrum.

Egil ble motivert og engasjert av ansvaret. Høy trivsel og det at Stangeland var i vekst, gjorde at han ønsket å skolere seg for enda mer ansvar. Han tok fagbrev på kveldstid, og ble bas kort tid etterpå.

– Bjørn sa plutselig en dag: «Nå er du bas,» forteller Egil. Han smiler. Bjørn har betydd mye.

Tar ansvar og ordner opp

Det å gi ansvar til folk rundt seg har han videreført fra Bjørn. Egil er ikke redd for å skru av telefonen etter endt arbeidstid.

– Da slutter jo folk å tenke selv. Jeg vil ha selvstendige folk som er modige nok til å ta beslutninger selv, og som alltid er i en læreprosess. På samme måte som jeg må lære av de beslutningene som tas, får også folk rundt meg gjøre seg egne erfaringer, sier han.

Den første prosjektet Egil hadde ansvar for, var under John Magne Fotland i 1998. Sammen hadde de ansvar for grunnarbeidet til Oljemuseet.

Resultatet av denne filosofien er at driftsleder Egil kan ta på seg mer prosjekter.

– Jeg frigjør min egen kapasitet og kan ta på meg flere prosjekter, sier han og fremhever spesielt Johan Haver, Rune Fuglestad, Jan Ingvartsen, Atle Ravndal og Hans Erik Støver.

Samtlige har mer eller mindre gått under Egil siden de var lærlinger.

Formann Rune Fuglestad her på Solborg skole på Tjensvoll.

Lervig siden 2001

Det er nok ikke tilfeldig at Egil stort sett har hatt base i Lervig siden 2001. Det har ballet på seg med arbeid jevnt og trutt. Det hele begynte med at blandverkene til Sola Betong og fabrikken til Bjelland ble revet. Området i Stavanger Øst skulle fornyes, og nå er næring, bolig og parkanlegg på plass. De bygges fortsatt, og skal bygges mer her i enda et par år.

– Vi har fylt ut flere hundre tusen kubikk masse her, sier Egil.

Breivikparken ble etablert i 2011. Den ligger tett på Lervig Brygge og Marøy. Her ble det opparbeidet vei, VA og parkanlegg.

Nå skal Egil og mannskapet i gang med prosjektet Lervig Kvartalet for byggherre Stavanger kommune. Ca. 110.000 m3 masse skal byttes ut, det skal spuntes, sikres og klargjøres for ny skole og næringsområde. Ekstra stas er det at 30 % av tildelingskriteriene i kontrakten var knyttet opp til referanser. Her er Egil en nøkkelperson.

Stolt bygger

Når Egil og fruen skal lufte seg, kjøre de gjerne over Bybrua og går turer i Stavanger. Breivikparken, Lervigpynten, Øyaprosjektet, Tau Park, Lervig Parken, Kjelvene, Vindmøllebakken, Store Blå, DSD font, Havneringen, Finansparken, Herbarium, deler av universitetet – listen over de prosjektene Egil har hatt ansvaret for er lang.

Dette er lekeplassen ved Tau Scene.

– Jeg husker spesielt Nordbøgata 4, sier Egil. Det var ei tomt på 150 m2 med nærliggende bygningsmasse. Her sprengte vi og gravde ut, og hadde grunnarbeid på et nytt høybygg med 6 etasjer, forklarer han. Han minnes også oppgavene i Havneringen. Her ble det laget grøft i Stavanger sentrum, fra Skansegt. til Torget, som ligger på minus 1. I løpet av tre vintre ble hele området opparbeidet med granitt.

For mange - ei hovedgate i Stavanger nede i Vågen. Under brosteinen er det lagt VA i krevende forhold med grøfter fulle av sjøvann.

Og det er nå vi nærmer oss kjernen til og drivkraften i Egil. Mange kunne blitt skremt av risikoen med den type prosjekter han har tatt på seg opp gjennom tidene, midt i Stavanger. Det har vært trange byggeplasser med mye trafikk, nærliggende og vernet bygningsmasse, tett på naboer, mye ledninger og rør, og i tillegg arbeid i sjøen.

– Det er spennende. Det gir meg motivasjon å løse oppgavene på en måte som bygger både mennesker, lagfølelse og ikke minst tillit hos kundene, sier han. For Egil bygger ikke bare byen, han bygger mennesker.

Trange gater, nærliggende bygningsmasse, mye trafikk og publikum, Egil fikser det!

– Jeg gir mye ansvar, og liker å få folk rundt meg til å vokse på det, sier han. – Helt klart går mye på kjemi, og hva folk også liker. Men det er nok den type mennesker jeg best får til – de som vil mye og som liker å ta ansvar.

Han er opptatt av å gjøre ting skikkelig første gang, og spille med åpne kort, som han beskriver det. Det betyr en åpen dialog med byggherre og andre, belyse utfordringer, fordeler og ulemper med ulike løsninger – rett og slett en ærlig, åpen dialog.

I forbindelse med nytt mediehus til Stavanger Aftenblad i 2006 hadde Egil ansvar for rivning, omlegging av kommunal avløpstunnel, veg og utomhus.

Det har gitt Egil mange relasjoner, og mye jobb. Han har tross alt «potlet» på i Stavanger i 25 år, og det er ekstra motiverende at byggherren vil ha «min gjeng», avslutter han.

Det er ekstra motiverende at byggherren vil ha "min" gjeng!

Et utdrag av Egil sin reise:

1998 Norsk Oljemuseeum
2000 Sverdrup terrasse, Straen terrasse, Fiskepiren hurtigbåtterminal
2001 Bergeland videregående skole, oppstart Lervig blokk A
2004 UiS nytt sentralbygg
2006 Aftenbladet nytt mediehus, Strømsteiner, Ryfylkegata
2007 Fortau Østervåg, Torgveien
2008 Ferdigstillelse Madlatorget, Madlamarkveien, Madla Næringssenter
2009 Pumpestasjon Kvitsøygata, Kulturaksen park, Molo Sølyst, Studentbolig UiS
2010 Franks International, Sjøparken, Sjømannshjemmet, Ytraberget, Campus 2 SiS, Tau Park, Havneringen
2011 Belysning Byparken, Ragnhildsgate, VL Vassøy, Brevig parken, Havneringen 2
2012 Holmegenes, Havneringen 3
2013 Stavanger Havn, Kannik Hotell, Emmaustunet, Tau Scene, Søre Ramsvigvei, ZARA i Kirkegata, Madla Amfi
2015 Tielveien, Nordbøgata, Arkivenes hus, Dam Emmaus
2016 GS-vei/bro, Møllebukta-Håhammer-brautene, belysning Stavanger torg, Åsta Rongemorsgate, Berggata 30, Finansparken, Atlantic Hotel, Kunstverk vis, Krosshagen, nytt hotell Dalir
2017 Jernaldergarden, Kongsgate
2018 Vindmølleparken, Herbarium, Eiganes, Holberg
2019 DSD Font, Solborg VVA
2020 Stax 18
2021 Mitt Hillevåg, Lervigkvartalet

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.