29.9.2021

Mobilknusing

,

29.9.2021

Mobilknusing

,

Store volum på kort tid i Dirdal

Norsk Stein Dirdal har fått bestilling på spesialstein som skal legges på havets bunn. Stangeland er leid inn med stor grovknuser og spesial trommel-sorteringsverk for anledningen.

Ved å plassere den store knuseren foran, kjører vi med stor åpning og knuser ned overstørrelsen slik at mest mulig av sortert produkt blir 5-40 kg. Masse som sorteres ut overstørrelse, gå en ekstra runde i knuseren før den er riktig størrelse.

Langs fylkesveg 45 fra Ålgård mot Sirdal har du garantert lagt merke til bruddet som ligger oppi fjellskråningen i Dirdal. Vegvesenet produserte oljegrus på området fra 1966, og fra 1978 ble offshore-industrien et viktig marked. I den perioden var det Daniel Øvstebø som drev bruddet.

Etter du har passert Oltedal langs fylkesveg 45 fra Ålgård til Sirdal, passerer du Ragsvatnet. Her kan du se bruddet opp i fjellskråningen.

Offshoresteinen i Dirdal er ettertraktet av to hovedgrunner: kvaliteten på steinen og effektiv lasting av båten. Driftssjef Jarle Gilje har bidratt til å utvikle bruddet siden 1987.

– Det er fortsatt offshore-stein som er primærmarkedet vårt, sier driftssjef Jarle Gilje. Siden 1987 har han vært ansatt, først som mekaniker, senere vedlikeholdsleder og nå driftsleder. Han forklarer hvorfor skipene kommer til Dirdal for å hente stein:

– Før hadde skipene en kapasitet på 500–16.000 tonn, mens dagens fartøy tar gjerne 40.000 tonn. I praksis betyr det at anløpene har blitt færre. Når skipene kommer, er de annig til å komme seg av gårde igjen. De er dyre i drift, forklarer han.

Bruddet har en kapasitet på 1 mill. tonn stein i året som selges på eksportmarkedet, primært Tyskland, Danmark og England. Nå har de fått inn en stor ordre på 50.000 tonn spesialstein som skal leveres til Baltic Pipe, naturgassledningen som skal frakte gass mellom Norge og Polen, via Danmark.

Jarle Gilje sammen med kollega Geir Ståle Gilje. De er begge fornøyd med innsatsen til Ole Aleksander Risa og Hans Ueland i "knusegjengen" til Stangeland.

Ole Aleksander laster grovknuseren og transportbåndene fører steinen videre til trommelen. Stein som er for stor, føres i eget depot om å en ekstra runde i knuseren for riktig dimensjon.

Hver stein veier mellom 5 og 40 kg, og Stangeland er en av få aktører med trommel-sorteringsverk som kan produsere denne størrelsen. Det var nettopp egenskapene til verket som trigget investeringen:

– Den bygger på et annet prinsipp enn det tradisjonelle sikter gjør, og tåler mye mer. Trommelen er satt sammen av flere segmenter, og vi har mulighet til å bytte ut segmenter alt etter hva vi ønsker å sortere ut, eksempelvis 5–40 eller 10–60 kg stein. Fordelen med denne trommelen er at vi tar ut den grove steinen på sidebeltet, og kan dermed garantere for overstørrelse i denne sorteringen, det hadde en ikke klart med et vanlig sorteringsverk, sier leder for masse og deponi, Stian Byberg.

Maskinfører Ole Aleksander Risa.

Det er hovedsakelig maskinførerne Hans Ueland og Ole Aleksander Risa som styrer «showet», og produksjonen går unna.

Markene nedenfor dagens brudd har også vært uttak. De ble dyrket opp tidlig på 2000-tallet og er nå landbruksområder.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.