9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

Alltid på (rett) plass

Du har helt sikkert sett dem. En liten metallbolt i fjell eller en stor stein. Det kalles et fastmerke. Slike merker er viktige for å sikre at det som skal bygges, bygges på riktig plass.

Steffen Holm er klar for satsmålinger på Tu i Klepp kommune.

Statiske GNSS-målinger IVAR

Det sørger faglig leder i stikningsavdelingen, Rune Osen, og hans folk for.

Ja, for som Rune sier: Skal du bygge en vei, en tunnel eller annen infrastruktur, må du jo vite HVOR den skal ligge.

Et fastmerke etableres ved at man lar en GPS måle et punkt. Det gjøres over tid, blant annet for å sikre nøyaktighet sett i forhold til de mange satellittene som går i bane rundt jorden, og som sender signaler til GPS-utstyret.  

Hvor mye jobb man legger ned i fastmerkene, varierer fra prosjekt til prosjekt. Vanlige GPS-målinger gir en nøyaktighet på +/- 2 centimeter i 70 % av målingene, mens resten ligger omkring +/- 5 centimeter.

– På prosjekter som ikke er så store i utstrekning, kan vi bruke såkalt RTK-måling som utgangspunkt og komplettere med kikkertmåling. Da får vi en god intern nøyaktighet, forklarer Rune.  

På prosjekter som IVAR-ledningen og E39 Lyngdal, hvor det er store avstander og kanskje ikke sikt mellom alle delområdene, er det såkalte statiske GNSS-målinger som gjelder.  

Her i Lyngdal hvor Joint Venture Implenia Stangeland bygger ny firefeltsmotorvei for Nye Veier, er avstandene store. Det blir benyttet statisk GNSS-målinger.

– Til forskjell fra vanlige RTK-målinger måler man da flere punkt over en lengre periode, gjerne to timer på hvert punkt. Da får vi det veldig nøyaktig, det vil si +/- 5 millimeter mellom samtidig målte punkt. Dette er spesielt viktig når vi skal knytte sammen punkt det ikke er sikt mellom, for eksempel ved tunneldriving fra to sider av et fjell. Det handler, bokstavelig talt, om å møtes i midten inni fjellet, sier Rune med et avmålt smil.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

9.7.2025

Veg- og infrastruktur

Vann og avløp

Kulverter og andre konstruksjoner

Så mye mer enn en bussvei

–Vi bygger faktisk grunnlaget for trygg trafikkavvikling, næringsliv og videre vekst i området, sier prosjektleder Geir Birkeland i Stangeland Maskin.

2.6.2025

Bærekraft og miljø

Samfunnsansvar

Tar miljøgrep: Stangeland Magasinet blir heldigitalt

I 2026 runder det tradisjonsrike Stangeland Magasinet 45 år, en passende anledning for å ta steget inn i fremtiden. Fra og med sommeren 2026 blir nemlig magasinet kun å finne på våre nettsider, i tråd med vårt fokus på bærekraft.

Et heldigitalt magasin betyr ikke mindre spennende lesestoff. Dessuten får du løpende nyheter på tsmaskin.no, hele året.

26.5.2025

Folk og kompetanse

Stangeland og Crane Norway skaper folkefest på MEFA 2025

Tre år etter den forrige MEFA-messen var det endelig tid for Sør-Vestlandets største anleggsmesse igjen. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) var arrangør av årets messe, som ble en stor suksess med 200 stands, 140 utstillere og en imponerende rekord på 13 800 besøkende på Forus Travbane fra 23. til 25. mai.

19.5.2025

Bygninger

Riving og miljøsanering

Bærekraft og miljø

Innvendig riving og sanering

Betongknusing

Gjenvinner 86 prosent av betongen i Laerdals store byggeprosjekt

Siden mai 2024 har Stangeland Maskin, som underentreprenør for Backe Rogaland, stått for saneringen og rivingen av det 11 000 kvadratmeter store Laerdal-bygget i Bjergsted i Stavanger. Og dette har vært alt annet enn en vanlig rivingsjobb.

5.5.2025

Veg- og infrastruktur

Rogfast: Milepæler nådd og full fart under Kvitsøy

Ferja fra Mekjarvik til Kvitsøy bader i sol denne maidagen. Lam spretter lekent rundt på markene rundt Ydstebøhavn og bekrefter at våren har kommet. Samtidig i fjellet og havflaten under oss, pågår arbeidet med Rogfast for fullt.