9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

Alltid på (rett) plass

Du har helt sikkert sett dem. En liten metallbolt i fjell eller en stor stein. Det kalles et fastmerke. Slike merker er viktige for å sikre at det som skal bygges, bygges på riktig plass.

Steffen Holm er klar for satsmålinger på Tu i Klepp kommune.

Statiske GNSS-målinger IVAR

Det sørger faglig leder i stikningsavdelingen, Rune Osen, og hans folk for.

Ja, for som Rune sier: Skal du bygge en vei, en tunnel eller annen infrastruktur, må du jo vite HVOR den skal ligge.

Et fastmerke etableres ved at man lar en GPS måle et punkt. Det gjøres over tid, blant annet for å sikre nøyaktighet sett i forhold til de mange satellittene som går i bane rundt jorden, og som sender signaler til GPS-utstyret.  

Hvor mye jobb man legger ned i fastmerkene, varierer fra prosjekt til prosjekt. Vanlige GPS-målinger gir en nøyaktighet på +/- 2 centimeter i 70 % av målingene, mens resten ligger omkring +/- 5 centimeter.

– På prosjekter som ikke er så store i utstrekning, kan vi bruke såkalt RTK-måling som utgangspunkt og komplettere med kikkertmåling. Da får vi en god intern nøyaktighet, forklarer Rune.  

På prosjekter som IVAR-ledningen og E39 Lyngdal, hvor det er store avstander og kanskje ikke sikt mellom alle delområdene, er det såkalte statiske GNSS-målinger som gjelder.  

Her i Lyngdal hvor Joint Venture Implenia Stangeland bygger ny firefeltsmotorvei for Nye Veier, er avstandene store. Det blir benyttet statisk GNSS-målinger.

– Til forskjell fra vanlige RTK-målinger måler man da flere punkt over en lengre periode, gjerne to timer på hvert punkt. Da får vi det veldig nøyaktig, det vil si +/- 5 millimeter mellom samtidig målte punkt. Dette er spesielt viktig når vi skal knytte sammen punkt det ikke er sikt mellom, for eksempel ved tunneldriving fra to sider av et fjell. Det handler, bokstavelig talt, om å møtes i midten inni fjellet, sier Rune med et avmålt smil.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.9.2023

Ryfylke

Samfunnsansvar

Åpnet dørene for strandbuen: – Fantastisk kjekt

Lørdag 16. september inviterte Stangeland Maskin Ryfylke til åpen dag i Ryfylkevegen på Tau. Arrangementet ble en stor suksess.

1.9.2023

Folk og kompetanse

Vellykket fagdag på Kalberg: – Viktig for rekrutteringen

Fagdagen er blitt et av våre viktigste utstillingsvindu mot ungdommen - fremtidens anleggsarbeider. Fredag samlet vi elever og lærere på anleggsfag på Kalberg.

1.9.2023

Eiendom og investeringer

K. Volden Transport på Fitjar blir en del av Stangeland Gruppen

Stangeland Gruppen blir medeier i K. Volden Transport og styrker satsningen i Sunnhordaland.

29.6.2023

Bærekraft og miljø

Ett år med egne Ytre Miljø-folk: – Viktig at vi er i forkant

Våren 2022 ansatte Stangeland egne fagpersoner innen ytre miljø (YM), som en del av vår satsing på bærekraftig drift. YM-koordinator Kristine Helle Forsaa mener det er naturlig at det går i den retningen.

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.