Alltid på (rett) plass

9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

Alltid på (rett) plass

9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

Du har helt sikkert sett dem. En liten metallbolt i fjell eller en stor stein. Det kalles et fastmerke. Slike merker er viktige for å sikre at det som skal bygges, bygges på riktig plass.

Steffen Holm er klar for satsmålinger på Tu i Klepp kommune.

Statiske GNSS-målinger IVAR

Det sørger faglig leder i stikningsavdelingen, Rune Osen, og hans folk for.

Ja, for som Rune sier: Skal du bygge en vei, en tunnel eller annen infrastruktur, må du jo vite HVOR den skal ligge.

Et fastmerke etableres ved at man lar en GPS måle et punkt. Det gjøres over tid, blant annet for å sikre nøyaktighet sett i forhold til de mange satellittene som går i bane rundt jorden, og som sender signaler til GPS-utstyret.  

Hvor mye jobb man legger ned i fastmerkene, varierer fra prosjekt til prosjekt. Vanlige GPS-målinger gir en nøyaktighet på +/- 2 centimeter i 70 % av målingene, mens resten ligger omkring +/- 5 centimeter.

– På prosjekter som ikke er så store i utstrekning, kan vi bruke såkalt RTK-måling som utgangspunkt og komplettere med kikkertmåling. Da får vi en god intern nøyaktighet, forklarer Rune.  

På prosjekter som IVAR-ledningen og E39 Lyngdal, hvor det er store avstander og kanskje ikke sikt mellom alle delområdene, er det såkalte statiske GNSS-målinger som gjelder.  

Her i Lyngdal hvor Joint Venture Implenia Stangeland bygger ny firefeltsmotorvei for Nye Veier, er avstandene store. Det blir benyttet statisk GNSS-målinger.

– Til forskjell fra vanlige RTK-målinger måler man da flere punkt over en lengre periode, gjerne to timer på hvert punkt. Da får vi det veldig nøyaktig, det vil si +/- 5 millimeter mellom samtidig målte punkt. Dette er spesielt viktig når vi skal knytte sammen punkt det ikke er sikt mellom, for eksempel ved tunneldriving fra to sider av et fjell. Det handler, bokstavelig talt, om å møtes i midten inni fjellet, sier Rune med et avmålt smil.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

20.5.2022

Eiendom og investeringer

Markeringa av første spadetak av påbygg

Startskuddet er gått! Nå starter arbeidet med å bygge 39 nye kontoret, 7 møterom, garderober og sykkelparkering. Tommy Stangeland gleder seg kanskje aller mest til drivhus og grønt utemiljø på taket.

– I hagen skal folk kunne møtes for å være kreative sammen, eller rett og slett bare ta en pause helt alene, sier han.

16.5.2022

Sponsorat

Eiendom og investeringer

Full fart i Sokndal, blir fartsfolkets nye drømmebane

I kupert terreng, gjennom 14 svinger og med en høydeforskjell på 23 meter, har fartsentusiaster over hele landet fått en ny lekeplass. En teknisk krevende bane, hvor det likevel er mulig å kjøre med høy hastighet, forteller Knut Christensen ved Motorcenter Norway i Sokndal.

10.5.2022

Folk og kompetanse

Kunnskap og god planlegging gir arbeidsro og kvalitet

Mekanikerne som kjørerservicevogn har hvert sitt spesialfelt, forteller koordinator Sven Egil Vølstad. Laget består av 10 medarbeidere, alle med hver sin unike kunnskap.

21.4.2022

Anleggstjenester

Bedre miljø og mer elvemusling i Fisteråna

Rene og klare bekker og vassdrag krever et økosystem som er friskt og som fungerer. Med en kapasitet til å rense 50 liter vann i døgnet er hver eneste elvemusling avgjørende for økomiljøet i norske vassdrag, blant dem Fisteråna. Bestanden av slike muslinger er imidlertid sterkt redusert de siste 100 årene, og en av årsakene er mindre fisk.

14.4.2022

Folk og kompetanse

For Rebekka er vegetarmat førstevalget

Å spise smart bidrar til bedre helse. Rebekka Nesse foretrekker vegetar, enten hun er hjemme, jobber overtid eller er ute med venner. 25-åringen synes det er positivt at Stangeland er opptatt av de ansattes helse. Alle kan gjøre litt mer for å komme i bedre form og forebygge skade og sykdom, mener hun.