12.7.2021
Boring og sprengning
,
12.7.2021
Boring og sprengning
,
Fem nye rigger er i løpet av våren tatt i bruk, alle fra samme produsent og med full GPS.
Rolf Arne Ferkingstad, Geir Vidar Knapstad og Runar Østrem på Torsteinsfjellet, Sviland. Når steinen er tatt ut, vil det etableres et nytt industriområdet her.
Fjell- og bergverksmiljøet i Stangeland er stort, og kompetanse og utstyr står høyt på agendaen. Avdelingen består av 1 bergleder, 1 driftsleder, 12 bergsprengere og 16 boreriggoperatører, og har til enhver tid 1–2 lærlinger.
– Vi har kompetanse og utstyr til å ta på oss alle typer bore- og sprengeoppdrag, og er i stand til å mobilisere på kort varsel om det er nødvendig, sier Geir Vidar Knapstad, driftsleder i fjell- og bergverksavdelingen.
I maskinparken er det to gravemaskiner med boretårn, en fundamenteringsrigg, en mindre borerigg, seks medium rigger og 8 store rigger. 15 av de 18 riggene er av merket Epiroc, tidligere Atlas Copco. Også de nye fra Epiroc, herav 2 stk. T40 og tre T30, alle med full GPS.
– Fordelen med GPS er at boreriggførerne blir mer selvstendige, og til enhver tid har informasjon om kotehøyder og borelinjer, sier Geir.
I en travel hverdag er det selvsagt også en bonus at en riggoperatør kan steppe inn på andre prosjekter og andre rigger. Da er det en fordel å ha erfaring fra samme type rigg.
– En borerigg er ikke som en gravemaskin hvor man kjenner igjen spaker og funksjoner. Vi har nå mange riggoperatører som har spesialkompetanse på samme type maskin, eksempelvis T30 og T40. Dette gir oss fleksibilitet til å tilpasse behovet til prosjektene, sier han.
T30 brukes til boreoppdrag tett på bebyggelse, som bymiljø og tomter som er tett på eksisterende bygningsmasse.
T40 brukes til større oppdrag som i steinbrudd hvor det skytes større salver.
– Desto større riggen er, desto større borestrenger kan vi bruke. En T40 er også god på sømboring og på oppdrag hvor vi må ha spesielt streng kontroll på boreavvikene.
Sømboringen er overflaten og finishen som står igjen etter at sprengningsarbeidet er avsluttet, og for estetikken er det viktig at borelinjene er rette.
20.5.2022
Eiendom og investeringer
Startskuddet er gått! Nå starter arbeidet med å bygge 39 nye kontoret, 7 møterom, garderober og sykkelparkering. Tommy Stangeland gleder seg kanskje aller mest til drivhus og grønt utemiljø på taket.
– I hagen skal folk kunne møtes for å være kreative sammen, eller rett og slett bare ta en pause helt alene, sier han.
16.5.2022
Sponsorat
Eiendom og investeringer
I kupert terreng, gjennom 14 svinger og med en høydeforskjell på 23 meter, har fartsentusiaster over hele landet fått en ny lekeplass. En teknisk krevende bane, hvor det likevel er mulig å kjøre med høy hastighet, forteller Knut Christensen ved Motorcenter Norway i Sokndal.
10.5.2022
Folk og kompetanse
Mekanikerne som kjørerservicevogn har hvert sitt spesialfelt, forteller koordinator Sven Egil Vølstad. Laget består av 10 medarbeidere, alle med hver sin unike kunnskap.
21.4.2022
Anleggstjenester
Rene og klare bekker og vassdrag krever et økosystem som er friskt og som fungerer. Med en kapasitet til å rense 50 liter vann i døgnet er hver eneste elvemusling avgjørende for økomiljøet i norske vassdrag, blant dem Fisteråna. Bestanden av slike muslinger er imidlertid sterkt redusert de siste 100 årene, og en av årsakene er mindre fisk.
14.4.2022
Folk og kompetanse
Å spise smart bidrar til bedre helse. Rebekka Nesse foretrekker vegetar, enten hun er hjemme, jobber overtid eller er ute med venner. 25-åringen synes det er positivt at Stangeland er opptatt av de ansattes helse. Alle kan gjøre litt mer for å komme i bedre form og forebygge skade og sykdom, mener hun.