12.7.2021

Boring og sprengning

,

12.7.2021

Boring og sprengning

,

Effektive rigger og fleksible riggoperatører

Fem nye rigger er i løpet av våren tatt i bruk, alle fra samme produsent og med full GPS.

Rolf Arne Ferkingstad, Geir Vidar Knapstad og Runar Østrem på Torsteinsfjellet, Sviland. Når steinen er tatt ut, vil det etableres et nytt industriområdet her.

Fjell- og bergverksmiljøet i Stangeland er stort, og kompetanse og utstyr står høyt på agendaen. Avdelingen består av 1 bergleder, 1 driftsleder, 12 bergsprengere og 16 boreriggoperatører, og har til enhver tid 1–2 lærlinger.

– Vi har kompetanse og utstyr til å ta på oss alle typer bore- og sprengeoppdrag, og er i stand til å mobilisere på kort varsel om det er nødvendig, sier Geir Vidar Knapstad, driftsleder i fjell- og bergverksavdelingen.  

Driftsleder Geir Vidar Knapstad

I maskinparken er det to gravemaskiner med boretårn, en fundamenteringsrigg, en mindre borerigg, seks medium rigger og 8 store rigger. 15 av de 18 riggene er av merket Epiroc, tidligere Atlas Copco. Også de nye fra Epiroc, herav 2 stk. T40 og tre T30, alle med full GPS.  

– Fordelen med GPS er at boreriggførerne blir mer selvstendige, og til enhver tid har informasjon om kotehøyder og borelinjer, sier Geir.  

I en travel hverdag er det selvsagt også en bonus at en riggoperatør kan steppe inn på andre prosjekter og andre rigger. Da er det en fordel å ha erfaring fra samme type rigg.  

– En borerigg er ikke som en gravemaskin hvor man kjenner igjen spaker og funksjoner. Vi har nå mange riggoperatører som har spesialkompetanse på samme type maskin, eksempelvis T30 og T40. Dette gir oss fleksibilitet til å tilpasse behovet til prosjektene, sier han.  

T30 brukes til boreoppdrag tett på bebyggelse, som bymiljø og tomter som er tett på eksisterende bygningsmasse.

Andre Norland Barka med Epiroc T30

T40 brukes til større oppdrag som i steinbrudd hvor det skytes større salver.

Eivind Hølland med SmartROC T40

– Desto større riggen er, desto større borestrenger kan vi bruke. En T40 er også god på sømboring og på oppdrag hvor vi må ha spesielt streng kontroll på boreavvikene.  

Sømboringen er overflaten og finishen som står igjen etter at sprengningsarbeidet er avsluttet, og for estetikken er det viktig at borelinjene er rette.

Jonas Moen med sin nye T30
Rasmus Sevheim med sin T30
Trond Horve med sin nye T40

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.