1.11.2021

Samfunnsansvar

,

Museet

,

1.11.2021

Samfunnsansvar

,

Museet

,

Ferdig restaurert, og nå er den unike X4'en klar for oppdrag

Nå er X4'en ferdig restaurert og klar til å ta finishene på jobbene fremover. Seks måneder og utallige timer har det tatt å overhale den unike maskinen, forteller en stolt Olav Stangeland.

Totalt ble det produsert 19 stk X4T på Brøyt-fabrikken på Ree utenfor Bryne. Til sammenligning ble det produsert 199 eksemplarer av den hjulgående broren X4.

Brøyts X4-serie ble produsert i perioden 1971–1976, og kunne fås med både belter og hjul. På Brøytmuseet på Soma står nå en fullstendig restaurert X4 T med serienummer 10, produsert i 1975.

Det ble bare produsert 19 maskiner av den 34 tonn tunge maskinen. Det er for øvrig den største gravemaskinen med mellomsylinder Brøyt noensinne produserte. Det var mulig å konfigurere den enten som for- eller bakgraver, og denne er utstilt som bakgraver. Egenvekt inkludert skuffe på 1.800 liter er cirka 36 tonn.

– Brøyten er en viktig del av Stangelands historie. Eller forresten, ikke bare vår historie, men også hele Norges industrihistorie. Det var derfor viktig å få denne modellen med i samlingen, sier Olav.

Museet er flyttet fra Tjelta til Stangeland sitt hovedkontor på Soma. – Brøyt-historien er viktigfor oss som selskap, men vi ser også det som et samfunnsansvar å ta vare på historien og gi publikum mulighet til å komme til museet, sier Olav Stangeland.

Med et ertende smil legger han ikke skjul på at mens noen snur seg etter damer, snur han seg etter flotte maskiner.

– Dette kan du faktisk få nakkesleng av, ler han.

Stangeland har hatt tre X4'er i maskinparken. Den første kom allerede i 1971. Den hadde hjul, mens de neste to var beltegående. De med belte hadde produksjonsnummer 6 og 8. Alle tre hadde Cat-motor.

– Den ene vet vi står som værhane hos Vassbakk & Stol på Karmøy. De andre to X4’ene med «blå-bom» vet ingen hvor befinner seg. Kanskje er de blitt til spiker, sier Olav.

Da maskin nr. 10 rullet nylakkert ut av Brøyt-fabrikken på Ree i Time kommune, var det Tveito Maskin som var den stolte eieren. Den gikk da to sesonger på arbeid med Svartevannsdammen i Agder. Deretter er den brukt som pukkverksmaskin i Kvinesdal.

Slik så X4 med serienummer 10 når den først ankom Soma.

Maskinen har stått ubrukt i 28 år hos Tore Larsen, bosatt i Grimstad.

Olav er særdeles godt fornøyd med maskinen, og forteller at den sviver som om den var ny.

– Jeg har ønsket meg akkurat denne maskinen lenge. Den hadde et godt utgangspunkt for restaurering, og jeg liker at den har Volvo-motor, sier han.

Av de 19 produserte maskinene hadde sju Volvo-motor. Resten hadde Cat.

Interessen for Brøyt er stor. I tillegg til interne ressurser er det flere som har engasjert seg i restaureringen. Arnfin Vølstad har bidratt, det samme har Nils Reime. Sistnevnte har forøvrig skaffet seg sin egen X4.

Klar til lakkering

På spørsmål om hvor mye tid og penger som er brukt på å sette maskinen er stand, svarer Olav:

– Brøyt-historien er viktig for oss som selskap, men vi ser det også som et samfunnsansvar å ta vare på historien og gi publikum mulighet til å komme til museet på Soma. Det er som melkesjokoladen – et lite stykke Norge, og med denne maskinen skal vi ta finishen på jobbene fremover, stråler Olav.

Som en bonus, kan du også se film under fra Stangeland Maskin sin fagdag på Kalberg, september 2021.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.