10.1.2023

10.1.2023

Gina og Marius lever drømmen som lærlinger

De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.

Marius Nese og Gina Lende setter pris på gode kolleger. Her sammen med Olav Melkeråen. (Foto: Morten Helliesen)

Tekst: Morten Helliesen

Klokken har så vidt passert sju om morgenen, men arbeidet på sykkelstamveien på Forus har allerede vært i gang en stund. I arbeidsbrakken møter Gina Lende (18) og Marius Nese (19) Stangelands lærlingkoordinator, Kristian Østråt, for en prat.

Gina begynte som lærling i juni 2022. Hun skal etter planen bli maskinfører, men gjør kanskje et skifte. For hun trives som grunnarbeider, eller håndmann som det kalles i bransjen. Jobben er variert. Hun legger rør, jobber med jord og masse, klargjør for asfalt - ingen dag er lik, og det passer henne godt.

Hardt, men gildt

– Gildt, slår hun fast, og legger til at det både gjelder jobben og kollegene.

Du får et helt annet innblikk i hva det går ut på når du begynner i lære. Og noe av det du merker, er hvor viktig det er med gode folk rundt deg. Her har alle det sosialt og kjekt sammen. Det gjør at du gleder deg til neste dag.

Hardt arbeid? Ja, til tider er det jo det. Men det gjør bare godt, og er nesten som en oppvarming å regne i forhold til fotball og håndball som hun driver med på fritiden.

Før Stangeland gikk Gina et år på anleggsteknikk på Øksnevad VGS. Etter planen skal hun også innom gravemaskinen, før hun er klar for et fagbrev sommeren 2024.

Vil du bli lærling hos oss? Ta kontakt med vår lærlingkoordinator for mer informasjon!

Send oss en henvendelse her.

Arbeid som viser igjen

Varhaug-jenta har anleggsblod i årene. Morfar Ståle Nilsen har alltid jobbet i bransjen. Og søster Sunniva Lende gikk fjell og bergverk. Selv tok det noen år før hun bestemte seg, men i 8. klasse hadde hun tatt valget. Det var dette hun ville arbeide med.

Marius Nese er lærling innen veg og anlegg. Også han arbeider for tiden som håndmann. Han begynte som lærling sommeren 2021, og til våren er han klar for fagprøve og fagbrev.

– Det mest spennende med jobben er å være med fra start til slutt på et prosjekt. Senere kan jeg peke og si; det der har jeg vært med på. Jobben vår handler jo om å bygge ting som viser igjen, sier han.

Gina og Marius er enige om fremtiden. Det er i entreprenørbransjen de skal være. Gina utelukker ikke at hun, som søsteren, satser på fjell og bergverk. Det er noe med det å bore og skyte, fjellsikring og knusing.

Kristian Østråt (til venstre) har ansvaret for lærlingene i Stangeland, blant dem Gina og Marius. Han er imponert over motivasjonen og dyktigheten deres. (Foto: Morten Helliesen)

Motivasjon viktig

For Marius handler det om fagbrev som grunnarbeider, og deretter kanskje å satse på maskin. 19-åringen begynner å bli klar for prøven som, enkelt forklart, blir å gjøre en realistisk jobb på en best mulig måte, før fagbrevet er en realitet.

Det vet nemlig lærlingkoordinator Kristian Østråt mye om. Han er med og tilrettelegger for prøver, da med andre lærlinger enn Stangelands selvsagt. Her samarbeider han tett med Rogaland fylkeskommune, som har det formelle ansvaret for at lærlingene går gjennom læreplanene og ender opp som dyktige fagfolk.

Kristian vet hva han snakker om. Han har selv fagbrev som maskinfører.

– Den ideelle lærlingen er motivert, interessert og engasjert. Du må selvsagt også ha arbeidsvilje, og være klar til å stå opp når klokka ringer om morgenen, sier han.

Det skremmer hverken Gina eller Marius. De er gjerne på beina i femtiden om morgenen. Joda, det krever gode søvnvaner. Når Gina tørner i seng i 22-tiden, har Marius som regel sovet en time allerede.

Får tilbud om jobb

Åtte av Stangelands 48 lærlinger er jenter. Kristian vil gjerne ha antallet opp, og sier bransjen har like mye å tilby alle. Fagene lærlingene tar varierer fra grunnarbeider og maskinfører, til anleggsgartner, lakkerer, lastebilsjåfør og tungbilmekaniker.

Stangeland trenger alltid gode folk. Det betyr at en fast jobb ofte venter etter læretiden.

– De aller fleste får et tilbud. Interesse og engasjement gir resultater, slår Kristian Østråt fast.

Og Gina og Marius tar utfordringene. Men nå må de gå. Kollegene og maskinene venter utenfor brakken. Nå skal håndmannen til pers.

Lærlingene er motoren i næringslivet

– Rogaland er gode på lærlinger, men vi må bli enda bedre. For er det noe bedriftene trenger, er det fagarbeidere. Derfor er det viktig at seriøse, langsiktige og store virksomheter som Stangeland tar ansvar og satser på de unge.

Som fagopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune, kan Catrine Utne Pettersen slå fast at yrkesfagene blir stadig mer populære i fylket. Ved siste inntak til videregående ville hele 56 prosent inn på yrkesfag, noe som er en markert økning.

Det er viktig, for tilgangen på dyktige folk med fagbrev er en av forutsetningene for verdiskaping og vekst i næringslivet i årene som kommer.

I løpet av få år vil bedriftene her i landet trenge hele 90.000 nye fagarbeidere.

– Vi ser tendensene i alle konjunkturbarometre og undersøkelser. Det bedriftene trenger, er folk med fagbrev. Ingen tvil om at også akademikere er viktige. Men har vi ikke dem som enkelt sagt gjør jobben, blir det ikke noe vekst og utvikling, sier Utne Pettersen.

At 18 år gamle Gina er en av jentene blant lærlingene i Stangeland, er fagopplæringssjefen i fylket spesielt glad for.

– Selv om utviklingen går i riktig retning, er det fortsatt for få jenter som søker disse fagene. Så her har vi fortsatt mye å strekke oss etter. Blant Rogalands 6000 lærlinger i dag er det plass til mange flere jenter, sier Catrine Utne Pettersen.

Catrine Utne Pettersen, fagopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune. (Foto: Morten Helliesen)

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.9.2023

Ryfylke

Samfunnsansvar

Åpnet dørene for strandbuen: – Fantastisk kjekt

Lørdag 16. september inviterte Stangeland Maskin Ryfylke til åpen dag i Ryfylkevegen på Tau. Arrangementet ble en stor suksess.

1.9.2023

Folk og kompetanse

Vellykket fagdag på Kalberg: – Viktig for rekrutteringen

Fagdagen er blitt et av våre viktigste utstillingsvindu mot ungdommen - fremtidens anleggsarbeider. Fredag samlet vi elever og lærere på anleggsfag på Kalberg.

1.9.2023

Eiendom og investeringer

K. Volden Transport på Fitjar blir en del av Stangeland Gruppen

Stangeland Gruppen blir medeier i K. Volden Transport og styrker satsningen i Sunnhordaland.

29.6.2023

Bærekraft og miljø

Ett år med egne Ytre Miljø-folk: – Viktig at vi er i forkant

Våren 2022 ansatte Stangeland egne fagpersoner innen ytre miljø (YM), som en del av vår satsing på bærekraftig drift. YM-koordinator Kristine Helle Forsaa mener det er naturlig at det går i den retningen.

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.

No items found.