29.3.2021
Folk og kompetanse
,
29.3.2021
Folk og kompetanse
,
God ledelse gir trivsel, kvalitet og gode resultater. Det er utgangspunktet for deltakerne i Stangelands lederutvikling. Målet er at ledergruppen, prosjektledere og avdelingsledere, en gruppe på til sammen 27 personer, skal bli enda bedre forberedt til å ta virksomheten inn i framtiden.
Fra venstre Sigbjørn Tveiten, Bjørn M. Steine, Per Svendsen, Tony Helles, Geir Birkeland, Jørgen Evjen, Solveig Yndesland og Per Gunnar Skårland. Foto; Sonja Hauan.
Stangeland ser ledelse i et bredt perspektiv. Derfor har også formenn og driftsledere et utviklingsprogram, og på nyåret kjøres det program for formenn og baser.
Felles for alle er at mange av dem som får større oppgaver i jobben, har det samme utgangspunktet:
De er ofte gode på fag, men har ikke nødvendigvis erfaring eller formell utdannelse i ledelse. Det handler om å se og løfte menneskene rundt seg, noe som gjør lederutvikling særs viktig.
Stangeland er et suksessfullt selskap med mange gode folk. Måten selskapet drives på, har skapt solide resultater. Derfor er det viktig å finne ut av hva som har fungert godt, slik at vi tar med oss det beste inn i framtiden. Å bli godt ledet er avgjørende for trivsel, effektivitet og høy kvalitet.
For lederen er det viktig å verdsette alle forhold knyttet til jobben: Gode relasjoner, prosessene, det å hele tiden lære – alt det som bidrar til gode resultater og god økonomi.
Programmet for ledergruppen, prosjektlederne og driftslederne startet i januar 2020, etter initiativ fra personalleder Mette Idland og Tommy Stangeland.
De to var opptatt av å styrke lederne, sikre at alle forsto sin rolle og ikke minst fikk en verktøykasse de kunne bruke i jobben. Diskusjonen førte til enighet om å skissere et opplegg for ledergruppen, først bestående av sju personer, før ytterligere 20 ledere ble koblet på.
Programmet består i dag av seks heldagssamlinger gjennom et år. Temaene spenner fra selvinnsikt, kommunikasjon
og framtidens ledelse, til det å håndtere endring, være en del av en ledergruppe og det å være en stadig bedre leder.
At programmet går over tid, har sammenheng med at forskning viser at endring hos mennesker tar minst 12-16 måneder. Stangeland har kjørt programmet i hele 2020 og fortsetter i hele 2021.
For å kunne lage et godt opplegg handlet det om å få informasjon om hvordan lederne selv beskrev sine roller, og hva lederne
hadde behov for av ny kunnskap. I praksis betyr den kartleggingen at lederne selv har beskrevet behov, mål og ønsker for ledertreningsprogrammet.
Hver deltaker i programmet følges også opp individuelt, blant annet gjennom samtaler rundt eget lederskap. Samtlige
er intervjuet, slik at det blant annet har vært mulig å se på den samlede lederskapskapasiteten i Stangeland Maskin.
– Lederutvikling er et middel for å kunne få ut potensialet i selskapet. Driver folk godt lederskap, vil resultatene følge.
Vi vet at de fleste svakheter i et selskap handler om mennesker og følelser og håndteringer av disse. Forskning viser at føler folk at de får brukt kompetansen sin gjennom utvikling i en kultur preget av trygghet og tillit, vil også resultatene komme, sier Sonja Hauan. Hun står sentralt i lederutviklingen i selskapet, og har ansvaret for tema og faglig innhold i samlingene og oppfølgingen.
For formenn og driftsledere gjennomføres opplegget av Evan Jones ved Roger Årdal. Fra starten på 2021 er det også kjørt i gang opplegg for formenn og baser.
– Når som alle gruppene er i gang, er det totalt 130 ulike ledernivå som gjennomfører programmet sier Mette Idland.
3.3.2023
Bærekraft og miljø
Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.
10.1.2023
De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.
4.1.2023
Bærekraft og miljø
Et nytt og unikt system for transportplanlegging i Stangeland gir store besparelser. Færre kjørte kilometer, lavere belastning på veier og kjøretøy og ikke minst redusert utslipp gjør både miljø og økonomi til vinnere.
17.11.2022
Samfunnsansvar
Hvert år deler Stangeland ut en julegave til lag, foreninger eller organisasjoner som gjør noe godt for andre – for samfunnet rundt seg. I år går julegaven til Fra offer til kriger.
10.10.2022
Bærekraft og miljø
Stangeland investerer nærmere åtte millioner kroner i solcelleanlegg til anlegget på Soma. På sikt er målet å bli selvforsynt på energi.