14.12.2020

Offentlige uterom og parker

,

Anleggsgartner

,

14.12.2020

Offentlige uterom og parker

,

Anleggsgartner

,

Krevende, men spennende arbeid midt i gamle Stavanger

I hagen til Norsk Hermetikkmuseum i Gamle Stavanger bygger Museum Stavanger (MUST) nye fasiliteter for Norsk Grafisk Museum. Blant vernede bygninger, naboer, siddiser og turister har Stangeland Maskin siden april 2019 utført grunnarbeidet. Nå er det anleggsgartnere som er i full aktivitet med brostein og granitt.

I stedet for å rørspunte, ble det meislet og stablet 200 m2 med løblokker. Bildet er tatt 8. juni 2019, og det er mye som skjer på den trange tomta samtidig. Foto: John Olaf Østerhus.

Før oljå kom til Stavanger, var det mange som tjente til sitt daglige brød med å jobbe for hermetikkindustrien. Næringen var stor og betydningsfull i perioden 1860 – 1960, og som følge av det blomstret også leverandørindustrien, eksempelvis den grafiske industrien. Den vokste fram som viktig kompetanse i regionen, og selv i dag er Stavanger-regionen et tyngdepunkt innen bransjen. Du har kanskje hørt om iddiser, etikettene som prydet hermetikk. I dag er de blitt et ettertraktet samleobjekt.

Bilde er tatt fra fremsiden av museet, og plakaten er en iddis av skipperen.

– Å jobbe midt i hjertet av Stavanger omgitt av vernede bygningsmasser krever god planlegging, sier John Olaf Østerhus, prosjektleder i Stangeland Maskin.

Eksisterende bygg på tomten har store setningsskader, og de gamle forbrenningspipene er i dårlig forfatning. Dette er likevel elementer som skal bevares gjennom byggeperioden. Det krever planlagt, møysommelig arbeid.

Østerhus forteller at kravene til rystelser har vært 14mm/s2, som er særdeles strengt. Til sammenligning er kravene på Fagrafjell 30mm/s.

Eivind Skjæveland er bergsprenger, og sammen med Tron Byrge Tjøstheim og boreriggfører Paul Wascholz har de boret og sprengt ut 3900 m3 fjell.

– Fjellkvaliteten har vært dårlig og preget av sterkt oppsprukket fyllit med lagdelinger av leire nedover i fjellet. Dette har preget metode og fremdrift, samt ført til kollaps av borehull og stadige oppboringer, sier Skjæveland.

-Vi fant en rytme med sprengning og meisling hvor vi fikk ut fjellet på en skånsom og effektiv måte innen fastsatt frist, sier han. I hele perioden mens grunnarbeidet pågikk, var det jevnlig geolog innom. Han sjekket kvaliteten på fjellet og vurderte hvordan sømboringen og arbeidet videre best kunne løses. For å kutte fjellet etter sprengning er det sømboret 4392 meter.

Utlasting Foto Monica Helen Sirevåg
Utlasting av tomta.

Morten Jørmeland er maskinfører av yrke, og etter hver forsiktige salve var det hans jobb å grave frem massene. De la han foran neste salve som dekke. Han og bas Ronny Enåsen har sammen jobbet på anlegget i hele perioden, og de synes det har vært lærerikt og spennende å være med fra første skuffetak til slutten.

Ronny forteller at med små, forsiktige arbeidsoperasjoner gikk alt som planlagt.

– Det er spesielt å arbeide midt i Gamle Stavanger. Det er mange naboer, og beboerne i en av de nærliggende institusjonene ble i en periode hvor det var mye meisling, innlosjert på hotell, forteller han. Det ble også satt opp støyvegg. Den ble montert inntil nærliggende tak for å lede lyden oppover og ut av nabolaget.

Morten Jørmeland og Ronny Enåsen har vært med på prosjektet fra oppstart. De syns begge det har vært lærerikt både med tanke på løsninger på ei krevende tomt, men også å sikre god dialog med både naboer og turister.

For Mortens del syns han det var spennende og krevende å håndtere 20-tonneren sin på den smale tomta.

– Jeg ble nødt til å planlegge arbeidet mitt på en helt ny måte for å ikke bli innesperret. I tillegg er jeg opptatt av å gjøre ting riktig og belte minst mulig på tomta, og det er klart det henger alltid over meg at det er sensitiv bygningsmasse tett på. Han fikk også stablet 200 m2 Recon løblokker fra Jærbetong for første gang, noe han likte og syns var lekende lett.

– I stedet for å spunte, ble det foreslått av oss å meisle opp og lø opp steinblokker fra Jærbetong, forklarer Østerhus. Det er mer skånsomt for omgivelsene, og i dette tilfellet ble det også kostnadsbesparende.

To fornøyde karer! Fra venstre prosjektleder John Olaf Østerhus og bas Ronny Enåsen. Bilde ble tatt i forbindelse med den interne utmerkelsen "Driftsprestasjonen".

Saken ble først omtalt i Stangeland Magasinet nr 122/Juni 2020.
Nå er Stangeland ferdig med grunnarbeidet, og bygget er reist. Desember 2020 er anleggsgartnere fra Stangeland i fullgang med utomhusarbeidet.

Museet planlegger åpning primo 2021.

Byggherre MUST har satt opp byggekamera slik at publikum kan følge med på utviklingen. Ta gjerne en titt ved å klikke her.


Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.