14.12.2020

Offentlige uterom og parker

,

Anleggsgartner

,

14.12.2020

Offentlige uterom og parker

,

Anleggsgartner

,

Krevende, men spennende arbeid midt i gamle Stavanger

I hagen til Norsk Hermetikkmuseum i Gamle Stavanger bygger Museum Stavanger (MUST) nye fasiliteter for Norsk Grafisk Museum. Blant vernede bygninger, naboer, siddiser og turister har Stangeland Maskin siden april 2019 utført grunnarbeidet. Nå er det anleggsgartnere som er i full aktivitet med brostein og granitt.

I stedet for å rørspunte, ble det meislet og stablet 200 m2 med løblokker. Bildet er tatt 8. juni 2019, og det er mye som skjer på den trange tomta samtidig. Foto: John Olaf Østerhus.

Før oljå kom til Stavanger, var det mange som tjente til sitt daglige brød med å jobbe for hermetikkindustrien. Næringen var stor og betydningsfull i perioden 1860 – 1960, og som følge av det blomstret også leverandørindustrien, eksempelvis den grafiske industrien. Den vokste fram som viktig kompetanse i regionen, og selv i dag er Stavanger-regionen et tyngdepunkt innen bransjen. Du har kanskje hørt om iddiser, etikettene som prydet hermetikk. I dag er de blitt et ettertraktet samleobjekt.

Bilde er tatt fra fremsiden av museet, og plakaten er en iddis av skipperen.

– Å jobbe midt i hjertet av Stavanger omgitt av vernede bygningsmasser krever god planlegging, sier John Olaf Østerhus, prosjektleder i Stangeland Maskin.

Eksisterende bygg på tomten har store setningsskader, og de gamle forbrenningspipene er i dårlig forfatning. Dette er likevel elementer som skal bevares gjennom byggeperioden. Det krever planlagt, møysommelig arbeid.

Østerhus forteller at kravene til rystelser har vært 14mm/s2, som er særdeles strengt. Til sammenligning er kravene på Fagrafjell 30mm/s.

Eivind Skjæveland er bergsprenger, og sammen med Tron Byrge Tjøstheim og boreriggfører Paul Wascholz har de boret og sprengt ut 3900 m3 fjell.

– Fjellkvaliteten har vært dårlig og preget av sterkt oppsprukket fyllit med lagdelinger av leire nedover i fjellet. Dette har preget metode og fremdrift, samt ført til kollaps av borehull og stadige oppboringer, sier Skjæveland.

-Vi fant en rytme med sprengning og meisling hvor vi fikk ut fjellet på en skånsom og effektiv måte innen fastsatt frist, sier han. I hele perioden mens grunnarbeidet pågikk, var det jevnlig geolog innom. Han sjekket kvaliteten på fjellet og vurderte hvordan sømboringen og arbeidet videre best kunne løses. For å kutte fjellet etter sprengning er det sømboret 4392 meter.

Utlasting Foto Monica Helen Sirevåg
Utlasting av tomta.

Morten Jørmeland er maskinfører av yrke, og etter hver forsiktige salve var det hans jobb å grave frem massene. De la han foran neste salve som dekke. Han og bas Ronny Enåsen har sammen jobbet på anlegget i hele perioden, og de synes det har vært lærerikt og spennende å være med fra første skuffetak til slutten.

Ronny forteller at med små, forsiktige arbeidsoperasjoner gikk alt som planlagt.

– Det er spesielt å arbeide midt i Gamle Stavanger. Det er mange naboer, og beboerne i en av de nærliggende institusjonene ble i en periode hvor det var mye meisling, innlosjert på hotell, forteller han. Det ble også satt opp støyvegg. Den ble montert inntil nærliggende tak for å lede lyden oppover og ut av nabolaget.

Morten Jørmeland og Ronny Enåsen har vært med på prosjektet fra oppstart. De syns begge det har vært lærerikt både med tanke på løsninger på ei krevende tomt, men også å sikre god dialog med både naboer og turister.

For Mortens del syns han det var spennende og krevende å håndtere 20-tonneren sin på den smale tomta.

– Jeg ble nødt til å planlegge arbeidet mitt på en helt ny måte for å ikke bli innesperret. I tillegg er jeg opptatt av å gjøre ting riktig og belte minst mulig på tomta, og det er klart det henger alltid over meg at det er sensitiv bygningsmasse tett på. Han fikk også stablet 200 m2 Recon løblokker fra Jærbetong for første gang, noe han likte og syns var lekende lett.

– I stedet for å spunte, ble det foreslått av oss å meisle opp og lø opp steinblokker fra Jærbetong, forklarer Østerhus. Det er mer skånsomt for omgivelsene, og i dette tilfellet ble det også kostnadsbesparende.

To fornøyde karer! Fra venstre prosjektleder John Olaf Østerhus og bas Ronny Enåsen. Bilde ble tatt i forbindelse med den interne utmerkelsen "Driftsprestasjonen".

Saken ble først omtalt i Stangeland Magasinet nr 122/Juni 2020.
Nå er Stangeland ferdig med grunnarbeidet, og bygget er reist. Desember 2020 er anleggsgartnere fra Stangeland i fullgang med utomhusarbeidet.

Museet planlegger åpning primo 2021.

Byggherre MUST har satt opp byggekamera slik at publikum kan følge med på utviklingen. Ta gjerne en titt ved å klikke her.


Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.

10.1.2023

Gina og Marius lever drømmen som lærlinger

De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.

4.1.2023

Bærekraft og miljø

God planlegging gir mer effektiv transport og mindre utslipp

Et nytt og unikt system for transportplanlegging i Stangeland gir store besparelser. Færre kjørte kilometer, lavere belastning på veier og kjøretøy og ikke minst redusert utslipp gjør både miljø og økonomi til vinnere.

17.11.2022

Samfunnsansvar

Årets julegave til Fra offer til kriger

Hvert år deler Stangeland ut en julegave til lag, foreninger eller organisasjoner som gjør noe godt for andre – for samfunnet rundt seg. I år går julegaven til Fra offer til kriger.

10.10.2022

Bærekraft og miljø

Nytt og viktig steg på vei mot målet om å bli selvforsynt med energi

Stangeland investerer nærmere åtte millioner kroner i solcelleanlegg til anlegget på Soma. På sikt er målet å bli selvforsynt på energi.