Riktig beskjæring og vedlikehold gir estetisk vakre trær

28.2.2022

Anleggsgartner

,

Riktig beskjæring og vedlikehold gir estetisk vakre trær

28.2.2022

Anleggsgartner

,

Et tredagerskurs fullspekket av fagligpåfyll gir park- og vedlikeholdsavdelingen i Sandnes kommune akkurat det de trenger før våren: en herlig vitaminboost i forkant av en travel, grønn sesong.

Anleggsgartneravdelingen ved arborist Oluf Martinius Brand tilbyr kurs i trepleie med spesielt fokus på vedlikeholdsbeskjæring og oppbyggelsesbeskjæring.

– Det er givende å arrangere kurs for så deltakere som er så interessert, sier kursholder Oluf Martinius Brand, og skryter av «elvene» sine. Som arborist har han inngående kunnskap om trepleie, og kurset som tilbys tar for seg innledende teori og to dager praksis ute i felt.

– Oluf M. fremlegger faget og teorien på en underholdende måte, og det blir dialog med oss som deltar på kurset, det liker jeg godt, sier Lene Seldal Townsend, anleggsgartner i Sandnes kommune.

Det er altså ikke tilfeldig når parktrær ser bra ut, og trærne blir behandlet ut fra type og levealder.

Bilde fra "Åse Gård", fra venstre: Ramona, Oluf Martinius, Eva og Geurt. Fotograf: Ellen Johanne

– Vel så viktig er treets tilstand og omgivelser, og hva man ønsker å oppnå med beskjæringen, forklarer Oluf. Kategorier som han gjennomgår på kurset tar for seg de to hovedemnene, vedlikeholdsbeskjæring og oppbyggelsesbeskjæring. Eks. Subordinering, er en metode for innkorting og demping av kraftigvoksende grener som brukes en del ved oppbygelsesbeskjæring, målet er å bremse grener med kraftig apikal-dominans uten å fjerne grena helt inn til stammen.

Bilder fra «Hovemarka» Fra Venstre: Reidun, Eva, Ausra, Katrine, Arild og Gunnar. Fotograf: Oluf M. Brand

Vil du lære mer? Ta kontakt med arborist og anleggsgartner Oluf Martinius Brand for å bestille deg et kurs:

Telefon: 99368345 / E-post: olbra@tsmaskin.no

Trinnvis vurdering av tiltak:

1. Treets tilstand: hvor mye av treet skal tas

2. Type tre: det har ingen hensikt å beskjære på en annen måte enn den genetiske bakgrunnen til treet

3. En stamme eller flerstammet:

4. døde grener/mekanisk svake,

5. hvilken stamme skal være topp/ledende

6. Subordinere

7. suksessiv beskjæring

8. kryssende grener

9. balanse i treet

10. Ikke fjerne mer enn 50% bladmasse

Første dag består av en solid dose teori krydret med humor og eneri. De påfølgende dagene foregår kurset ut i felt ved praktiske oppgaver og demonstrasjoner. Foto: Hallvar Undheim

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

20.5.2022

Eiendom og investeringer

Markeringa av første spadetak av påbygg

Startskuddet er gått! Nå starter arbeidet med å bygge 39 nye kontoret, 7 møterom, garderober og sykkelparkering. Tommy Stangeland gleder seg kanskje aller mest til drivhus og grønt utemiljø på taket.

– I hagen skal folk kunne møtes for å være kreative sammen, eller rett og slett bare ta en pause helt alene, sier han.

16.5.2022

Sponsorat

Eiendom og investeringer

Full fart i Sokndal, blir fartsfolkets nye drømmebane

I kupert terreng, gjennom 14 svinger og med en høydeforskjell på 23 meter, har fartsentusiaster over hele landet fått en ny lekeplass. En teknisk krevende bane, hvor det likevel er mulig å kjøre med høy hastighet, forteller Knut Christensen ved Motorcenter Norway i Sokndal.

10.5.2022

Folk og kompetanse

Kunnskap og god planlegging gir arbeidsro og kvalitet

Mekanikerne som kjørerservicevogn har hvert sitt spesialfelt, forteller koordinator Sven Egil Vølstad. Laget består av 10 medarbeidere, alle med hver sin unike kunnskap.

21.4.2022

Anleggstjenester

Bedre miljø og mer elvemusling i Fisteråna

Rene og klare bekker og vassdrag krever et økosystem som er friskt og som fungerer. Med en kapasitet til å rense 50 liter vann i døgnet er hver eneste elvemusling avgjørende for økomiljøet i norske vassdrag, blant dem Fisteråna. Bestanden av slike muslinger er imidlertid sterkt redusert de siste 100 årene, og en av årsakene er mindre fisk.

14.4.2022

Folk og kompetanse

For Rebekka er vegetarmat førstevalget

Å spise smart bidrar til bedre helse. Rebekka Nesse foretrekker vegetar, enten hun er hjemme, jobber overtid eller er ute med venner. 25-åringen synes det er positivt at Stangeland er opptatt av de ansattes helse. Alle kan gjøre litt mer for å komme i bedre form og forebygge skade og sykdom, mener hun.