28.2.2022

Anleggsgartner

,

28.2.2022

Anleggsgartner

,

Riktig beskjæring og vedlikehold gir estetisk vakre trær

Et tredagerskurs fullspekket av fagligpåfyll gir park- og vedlikeholdsavdelingen i Sandnes kommune akkurat det de trenger før våren: en herlig vitaminboost i forkant av en travel, grønn sesong.

Anleggsgartneravdelingen ved arborist Oluf Martinius Brand tilbyr kurs i trepleie med spesielt fokus på vedlikeholdsbeskjæring og oppbyggelsesbeskjæring.

– Det er givende å arrangere kurs for så deltakere som er så interessert, sier kursholder Oluf Martinius Brand, og skryter av «elvene» sine. Som arborist har han inngående kunnskap om trepleie, og kurset som tilbys tar for seg innledende teori og to dager praksis ute i felt.

– Oluf M. fremlegger faget og teorien på en underholdende måte, og det blir dialog med oss som deltar på kurset, det liker jeg godt, sier Lene Seldal Townsend, anleggsgartner i Sandnes kommune.

Det er altså ikke tilfeldig når parktrær ser bra ut, og trærne blir behandlet ut fra type og levealder.

Bilde fra "Åse Gård", fra venstre: Ramona, Oluf Martinius, Eva og Geurt. Fotograf: Ellen Johanne

– Vel så viktig er treets tilstand og omgivelser, og hva man ønsker å oppnå med beskjæringen, forklarer Oluf. Kategorier som han gjennomgår på kurset tar for seg de to hovedemnene, vedlikeholdsbeskjæring og oppbyggelsesbeskjæring. Eks. Subordinering, er en metode for innkorting og demping av kraftigvoksende grener som brukes en del ved oppbygelsesbeskjæring, målet er å bremse grener med kraftig apikal-dominans uten å fjerne grena helt inn til stammen.

Bilder fra «Hovemarka» Fra Venstre: Reidun, Eva, Ausra, Katrine, Arild og Gunnar. Fotograf: Oluf M. Brand

Vil du lære mer? Ta kontakt med arborist og anleggsgartner Oluf Martinius Brand for å bestille deg et kurs:

Telefon: 99368345 / E-post: olbra@tsmaskin.no

Trinnvis vurdering av tiltak:

1. Treets tilstand: hvor mye av treet skal tas

2. Type tre: det har ingen hensikt å beskjære på en annen måte enn den genetiske bakgrunnen til treet

3. En stamme eller flerstammet:

4. døde grener/mekanisk svake,

5. hvilken stamme skal være topp/ledende

6. Subordinere

7. suksessiv beskjæring

8. kryssende grener

9. balanse i treet

10. Ikke fjerne mer enn 50% bladmasse

Første dag består av en solid dose teori krydret med humor og eneri. De påfølgende dagene foregår kurset ut i felt ved praktiske oppgaver og demonstrasjoner. Foto: Hallvar Undheim

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

3.3.2023

Bærekraft og miljø

Stangelandmodellen: Slik setter vi bærekraft ut i praksis

Vi har alltid vært opptatt av å gjøre god nytte av masser i Stangeland. Fremover ønsker vi enda sterkere fokus på en bærekraftig og økonomisk god utnyttelse av massene vi håndterer.

10.1.2023

Gina og Marius lever drømmen som lærlinger

De er 18 og 19 år gamle, og ikke redde for å ta i et tak. Gina og Marius er to av de 48 lærlingene i Stangeland Maskin. Sammen med lærlinger i de andre selskapene i Stangeland Gruppen representerer de fremtiden i bransjen.

4.1.2023

Bærekraft og miljø

God planlegging gir mer effektiv transport og mindre utslipp

Et nytt og unikt system for transportplanlegging i Stangeland gir store besparelser. Færre kjørte kilometer, lavere belastning på veier og kjøretøy og ikke minst redusert utslipp gjør både miljø og økonomi til vinnere.

17.11.2022

Samfunnsansvar

Årets julegave til Fra offer til kriger

Hvert år deler Stangeland ut en julegave til lag, foreninger eller organisasjoner som gjør noe godt for andre – for samfunnet rundt seg. I år går julegaven til Fra offer til kriger.

10.10.2022

Bærekraft og miljø

Nytt og viktig steg på vei mot målet om å bli selvforsynt med energi

Stangeland investerer nærmere åtte millioner kroner i solcelleanlegg til anlegget på Soma. På sikt er målet å bli selvforsynt på energi.