15.1.2024

Stikning og trykktesting

,

Teknologi og innovasjon

,

15.1.2024

Stikning og trykktesting

,

Teknologi og innovasjon

,

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

Stikningsavdelingen i Stangeland foretar jevnlige skanninger av havbunnen i Mekjarvik, for å sikre at sjøfyllingen skjer så ryddig og effektivt som mulig.

I Mekjarvik, et godt steinkast fra den søndrebrakkeriggen, ligger Stangeland-båten fortøyd til brygga. Om bord står Andreas Karlsen og Geir Gudmestad i full sving med å montere utstyret vi skal bruke under dagens seilas på Byfjorden.

Stikningsavdelingen i Stangeland har mange verktøy i verktøykassen sin, og nå også utstyr for å kartlegge havbunnen utenfor sjøfyllingen i Mekjarvik i forbindelse med Rogfast-prosjektet. Innretningen produsert av norske Norbit bruker sonar/ekkolodd med høy presisjon. At utstyret er norskutviklet, sørger også for god driftssikkerhet.

– Norbit i Trondheim har reservedeler som hyllevare hos seg. Det er også de som har produsert alle komponentene, noe som gjør at support underveis går raskt og enkelt. Det blir lite nedetid, forteller Rune Osen, faglig leder i stikningsavdelingen.

Utstyret komstikningsavdelingen i hende i juni i år, akkurat tidsnok til at vi fikk tatt det i bruk før sommerferien. Enkelt forklart sørger utstyret for at mannskapene på lekteren som brukes til å fylle ut i sjøen vet hvor de skal fylle og hvor mye. Det gjør fyllingen både ryddig og effektiv.

Stikningsavdelingen har jevnlige runder med skanning her i Mekjarvik. (Foto: Geir Arne Løland)

 

Sofistikert teknologi

Ute på Byfjorden står Andreas bak roret på aluminiumsbåten, mens Geir og Rune følgermed på PC-en der bildene tikker inn i sanntid fra ekkolodd-utstyret. Sakte, men sikkert dukker konturene av havbunnen opp på skjermen. Innebygget stabilisering ved hjelp av IMU (Inertial measurement unit) sørger for gode bilder selv om det skulle være litt sjø. Stikningsgutta demonstrerer hvordan det ser ut med IMU slått av. Forskjellen er betydelig.

I et solidhavfiskesnøre heises en Sound Velocity Profiler uti sjøen. Denne dingsen måler lydhastigheten hver 20 centimeter nedover mot havbunnen, som igjen gjør at de vet hvor langt lyden har reist før ekkoloddet mottar retursignalet.

Det er ingen tvil om at dette er kjærkommen teknologi i stiknings-verktøykassen.

– Med multistråle ekkolodd innomhus så gir det en enorm fleksibilitet for oss til å måle så ofte vi trenger. Når værforhold eller andre forhold gir mulighet for gode målinger kan vi ta det litt på sparket. Vi har data fra målingene klare for bruk i andre programmer som Gemini mindre enn en time etter at vi er ferdig målt, forteller Rune.

Han forklarer at Implenia har kjøpt lignende utstyr. På Rogfast-prosjektet drar de derfor nytte av hverandres erfaringer.

– Det trengs, for det er ikke bare-bare for en gjeng landmålere å begi seg ut på sjømåling. Vi ønsker jo å stå så stødig som mulig når vi måler og at måleforholdene er relativt stabile når vi måler, men med sjømåling så sitter du i en båt som dupper fram og tilbake mens måleforholdene i vannet endres hele veien, sier han.

Dataene som kommer fra målingene ser imidlertid bra ut, og samsvarer bra fra måling tilmåling.

Etter noen runder frem og tilbake ser stikningsgjengen seg fornøyde for denne gang, og aluminiumsbåten vender baugen mot land igjen.

 

Geir Gudmestad bak roret på aluminiumsbåten.

En tjeneste eksternt

Utstyret vi bruker er svært mobilt. Det kan både pakkes i to kofferter og det kan monteres på hvilken båt som helst. Mulighetene er dessuten mange, og sjøfylling er bare ett eksempel på hva det kan brukes til.

Utstyret kan også brukes til å måle inn spunt, i forbindelse med kaiaanlegg, kartlegging av undersjøiske ras, rørlegging ogplanlegging. Kapasiteten kan også benyttes i ferskvann så vel som i sjøen.

Sjømåling brukes ofte til kartlegging av eksisterende situasjon på sjøbunnen, noe prosjekterende bruker som grunnlag for den videreutviklingen av prosjektet. I anleggsperioden kan utstyret brukes til å kontrollere endringer i prosjektet, for eksempel hvorvidt det er sprengt nok og at massene ligger der de skal. Ikke minst gir målingene god dokumentasjon for fremtiden.

Hittil har denne kapasiteten altså blitt benyttet ukentlig på Rogfast-prosjektet ved sjøfyllingen i Mekjarvik. Tanken er imidlertid at dette skal være en tjeneste som Stangeland kan tilby også eksternt, til både kunder og samarbeidspartnere.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

29.5.2024

Anleggstjenester

Masseflytting

Bærekraft og miljø

Vi har vunnet tidenes største kontrakt i Rogfast!

Vi har vunnet tidenes største kontrakt i Rogfast! Akkurat så glade er vi etter å ha vunnet det største prosjektet noen gang i Stangeland Maskins historie; den midtre delen av prestisjeprosjektet Rogfast, verdens lengste undersjøiske tunnel.

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.